Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ υποβαθμίσεων Ιρλανδίας, Πορτογαλίας

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας σε "ΒΒΒ+" προχώρησε σήμερα η S&P και της Πορτογαλίας σε “BBB- η Fitch.

Μπαράζ υποβαθμίσεων Ιρλανδίας, Πορτογαλίας
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας σε "ΒΒΒ+" προχώρησε σήμερα η S&P και της Πορτογαλίας σε “BBB- η Fitch.

S&P: Υποβάθμισε σε ΒΒΒ+ την Ιρλανδία * Προειδοποίηση από Fitch

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας σε "ΒΒΒ+" προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's. To outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό, ενώ φεύγει και από την κατηγορία creditwatch.

Η υποβάθμιση έπεται των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., που θεωρούν προϋπόθεση υπαγωγής στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης την αναδιάρθρωση χρέους.

"Το outlook πλέον είναι σταθερό, αντανακλώντας την εκτίμησή μας ότι τα συμπεράσματα των stress tests είναι ανθεκτικά και πως το αναμενόμενο κόστος ύψους 18 - 19 δισ. ευρώ για το ιρλανδικό δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι εντός του εύρους των προσδοκιών, αν και στο υψηλότερο επίπεδο", σημειώνει ο οίκος.   

Παράλληλα, οι αναλυτές του τονίζουν ότι η ιρλανδική οικονομία έχει ισχυρότερες προοπτικές σε σχέση με τις οικονομίες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

"
Εκτιμούμε ότι η ισχυρή διόρθωση του ΑΕΠ, που ξεκίνησε το 2008, έχει φτάσει στο τέλος της και η ιρλανδική οικονομία αναμένεται να εισέλθει σε φάση ανάκαμψης. Πιστεύουμε ότι η ιρλανδική οικονομία έχει ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης σε σχέση με τις οικονομίες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, λόγω του ισχυρού εξαγωγικού της χαρακτήρα, της ευελιξίας και της ανταγωνιστικότητάς της", σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της S&P.  

Έρχεται υποβάθμιση από τη Fitch;

Εν τω μεταξύ, στα πρόθυρα της υποβάθμισης (rating watch negative) θέτει την αξιολόγηση της χώρας με "ΒΒΒ+" η Fitch, σε έκθεσή της μετά την ανακοίνωση του αδύναμου ΑΕΠ δ΄ τριμήνου και των stress tests των τραπεζών.

Η Fitch επισημαίνει ότι η πιθανότητα υποβάθμισης βραχυπρόθεσμα είναι αυξημένη.

Fitch: Υποβάθμιση Πορτογαλίας κατά 3 βαθμίδες

Κατά 3 βαθμίδες υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας η Fitch και συγκεκριμένα σε “ΒΒΒ-“ από “Α-“ προηγουμένως.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας εξαιτίας των ανησυχιών ότι οι εκλογές στη χώρα θα καθυστερήσουν ενδεχόμενη οικονομική στήριξη από ΕΕ και ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v