Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Αφοπλίζονται τέσσερις αντιδραστήρες

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει άμεσα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας. Εν τω μεταξύ, μετρήσεις έδειξαν αύξηση του ραδιενεργού ιωδίου 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Ιαπωνία: Αφοπλίζονται τέσσερις αντιδραστήρες
Η Ιαπωνία πρόκειται να αφοπλίσει τέσσερις προβληματικούς αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ο πάροχος των ενεργειακών εγκαταστάσεων, Tokyo Electric Power (Tepco).
 
Καθώς έχουν περάσει τρεις εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό και τσουνάμι που επέφεραν μεταξύ άλλων την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο οι αντιδραστήρες Νο1 έως Νο4, η εταιρία αποφάσισε τον αφοπλισμό τους.

Η «τύχη» των αντιδραστήρων 5 και 6, που έχουν ασφαλώς απενεργοποιηθεί, θα αποφασιστεί κατόπιν διαβουλεύσεων με τους ντόπιους φορείς. Η μέθοδος που μέχρι στιγμής μελετάται είναι η κάλυψη των εγκαταστάσεων των αντιδραστήρων με ειδικό υλικό, ώστε να σταματήσει η διαρροή ραδιενεργών υλικών.

Nέες μετρήσεις στη θάλασσα γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα έδειξαν αύξηση του ραδιενεργού ιωδίου 3.355 φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό επίπεδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας της χώρας, αν και η ίδια υποβάθμισε τις επιπτώσεις, λέγοντας πως ο κόσμος έχει φύγει από την περιοχή και ότι έχει σταματήσει η αλιεία.

Ειδικοί επί του θέματος λένε ότι η έκταση του ωκεανού και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα θα διαλύσουν τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, περιορίζοντας τον κίνδυνο μόλυνσης των ψαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών, ωστόσο δεν έχει ακόμα εντοπιστεί από που διαρρέει η ραδιενέργεια στον ωκεανό και έτσι ο έλεγχος μπορεί να πάρει εβδομάδες ή και μήνες, καθιστώντας επομένως πολύ δύσκολη την ακριβή εκτίμηση του κινδύνου.

Η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα παραμένει πολύ κρίσιμη παρά τις προσπάθειες των αρχών να την θέσουν υπό έλεγχο, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο αρχηγός της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

“Η κατάσταση συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι προσπάθειες για να ξεπεράσουμε την κρίση αυξάνονται” ανέφερε στην συνέντευξη ο Yukiya Amano.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Reuters, το υπουργείο εμπορίου της Ιαπωνίας διέταξε τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα πυρηνικά εργοστάσια να λάβουν άμεσα μέτρα για να βελτιώσουν την ετοιμότητα τους σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Ακόμα ανέφερε ότι θα εξετάσει ενεργειακές πολιτικές οι οποίες προωθούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα άμεσα μέτρα ασφαλείας που διατάχθηκαν από το υπουργείο εμπορίου έχουν σαν στόχο να προστατέψουν την παροχή ενέργειας και ειδικά τα συστήματα ψύξης στους αντιδραστήρες από καταστροφικά συμβάντα όπως το τσουνάμι.

Τα εργοστάσια θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά ενόσω προσπαθούν να εφαρμόσουν τα μέτρα.

Σχέδια για να ενισχύσουν την ασφάλεια έχουν ανακοινώσει ήδη οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Ιαπωνίας, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Η Central Japan’s Chubu Electric Power Co ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα κατασκευάσει ένα προστατευτικό τοίχο δώδεκα μέτρων για να προστατέψει το εργοστάσιο της στην Hamakoa. Το εργοστάσιο αυτό βρίσκεται σε παράκτια περιοχή και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χτυπηθεί από μεγάλο σεισμό στα επόμενα τριάντα χρόνια.

Η Kansai Electric Power Co η οποία καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ιαπωνία, την Οσάκα, ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει 50 με 100 δις γεν για την βελτίωση της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων της.

Σχεδόν το 90 % των 54 πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται στην Ιαπωνία δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί με τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας που επέβαλε η κυβέρνηση το 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v