Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναπαίρνουν "κεφάλι" οι δυνάμεις Καντάφι

Τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι ανατρέπουν την προέλαση προς δυσμάς των εξεγερθέντων, ενώ η διεθνής κοινότητα συνεδριάζει για να καθορίσει το μέλλον της χώρας -χωρίς βεβαίως την παρουσία του ηγέτη.

Τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι, καλύτερα εξοπλισμένα και οργανωμένα σε σχέση με τους αντικαθεστωτικούς, ανατρέπουν σήμερα την προέλαση προς δυσμάς των εξεγερθέντων, ενώ η διεθνής κοινότητα συνεδριάζει για να καθορίσει το μέλλον της χώρας -χωρίς βεβαίως την παρουσία του ηγέτη.

Οι αντι-κανταφικές δυνάμεις, με την βοήθεια των ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών επιθέσεων, είχαν προωθηθεί ταχέως προς τα δυτικά από τον «πυρήνα» τους στην Βεγγάζη, καταλαμβάνοντας μια σειρά παραλιακών χωριών καθώς και σημαντικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όπως η Ρας Λανούφ, η Μπρέγκα, η Ουκαγίλα και η Μπιν Τζαουάντ.

Όμως σήμερα οι φιλο-κανταφικές δυνάμεις περιόρισαν αισθητά την προώθηση χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία οι εξεγερθέντες να εγκαταλείψουν την πόλη Ναουφαλίγια, 120 χλμ. από την γενέτειρα του Καντάφι, Σίρτη, καθώς και την παραλιακή πόλη Μπιν Τζαουάντ.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι εξαιτίας της έλλειψης οργάνωσης των αντικαθεστωτικών, η στρατιωτική τους επέλαση αποδεικνύεται επισφαλής.

Παράλληλα με τις στρατιωτικές εξελίξεις, οι διπλωματικές διεργασίες κορυφώθηκαν σήμερα με την έκτακτη σύνοδο στο Λονδίνο εκπροσώπων από περισσότερες από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, που επιχείρησαν να σχεδιάσουν «μια Λιβύη χωρίς τον Καντάφι».

Πριν την έναρξη της συνόδου, η Ιταλία κατέθεσε πρόταση για πολιτική συμφωνία προκειμένου να λήξει η κρίση στη Λιβύη, στην οποία περιλαμβάνεται ταχεία κατάπαυση πυρός, εξορία για τον Καντάφι και έναρξη διαλόγου μεταξύ των ανταρτών και των φυλάρχων.

Στη συνάντηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Ρασμούσεν, ο πρωθυπουργός του Κατάρ , η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλοι 40 υπουργοί εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπερασπίστηκε την πρώτη αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση επί προεδρίας του, επιμένοντας πως η εμπλοκή των ΗΠΑ στη Λιβύη θα είναι περιορισμένη.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα -και εν μέσω κριτικής που του ασκείται από πολλούς πολιτικούς ότι απέτυχε να εξηγήσει τον ρόλο των ΗΠΑ στις αεροπορικές επιθέσεις- ο κ. Ομπάμα δήλωσε πως η αμερικανική συμμετοχή στη συμμαχία έχει σώσει αμέτρητες ζωές οι οποίες απειλούνται από τις δυνάμεις του τυράννου Μουαμάρ Καντάφι.

Ωστόσο, έχοντας ηγηθεί της αρχικής εκστρατείας, οι ΗΠΑ θα παραδώσουν τα ηνία στους συμμάχους του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v