Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβάθμισε την Πορτογαλία σε ΒΒΒ- η S&P

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, φέρεται να περιμένει προσφυγή σε διεθνή διάσωση ως τον Ιούνιο

Υποβάθμισε την Πορτογαλία σε ΒΒΒ- η S&P
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά μια μονάδα, σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s. To outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της χώρας.

Το πορτογαλικό αξιόχρεο διαμορφώνεται μετά την νέα υποβάθμιση μια μόλις βαθμίδα πάνω από το επίπεδο junk.

Ο οίκος έκανε την ανακοίνωση της πορτογαλικής υποβάθμισης παράλληλα με την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες σε ΒΒ-.


Αναλυτής της S&P ανέφερε ότι δεν αναμένει το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για την ενίσχυση των τραπεζών να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ της χώρας.

O αναλυτής υποστήριξε ότι εάν το κόστος για την ενίσχυση των τραπεζών υπερβεί το 3% του ΑΕΠ, ενδέχεται να υποβαθμίσει και άλλο την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να επιβληθούν σημαντικά νέα μέτρα λιτότητας για να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα αντεπεξέλθει στους στόχους του προϋπολογισμού, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble, φέρεται να περιμένει ότι η καταπονημένη οικονομία της Πορτογαλίας θα προσφύγει σε διεθνή διάσωση ως τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο προβλέπεται να αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση της χώρας, που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές.

Η κεντρική τράπεζα στην εαρινή της έκθεση προβλέπει οικονομική συρρίκνωση 1,4% φέτος και ανάπτυξη 0,3% το 2012, αλλά σε αυτές τις προβλέψεις δεν περιλαμβάνονται πιθανά επιπλέον μέτρα λιτότητας και μείωσης των χρεών της οικονομίας.

Σόκρατες: Η Πορτογαλία δε θα ζητήσει οικονομική βοήθεια

"Η Πορτογαλία δεν προτίθεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια παρά τις πιέσεις που ασκούνται από τις αγορές", υποστήριξε για άλλη μια φορά ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Jose Socrates.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κάλεσε παράλληλα την αντιπολίτευση να προτείνει εναλλακτικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v