Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί τάπητος στο Λονδίνο το μέλλον της Λιβύης(upd)

Συνεδριάζουν σήμερα στο Λονδίνο 40 κυβερνήσεις και οργανισμοί για το μέλλον της Λιβύης. Ευρωπαϊκές "φωνές" υπέρ της εξόρισης του Καντάφι. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στη Λιβύη θα είναι περιορισμένη, δήλωσε ο Ομπάμα.

Επί τάπητος στο Λονδίνο το μέλλον της Λιβύης(upd)
Εκπρόσωποι από περισσότερες από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμούς έχουν συγκεντρωθεί στο Λονδίνο προκειμένου να σχεδιάσουν μια Λιβύη χωρίς τον Καντάφι, με ορισμένους ευρωπαίους να αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να επιτρέψουν στον Καντάφι να εξοριστεί.

Την ώρα που μαίνονται οι μάχες μεταξύ ανταρτών και των υποστηρικτών του Καντάφι, η Ιταλία θέτει πρόταση για πολιτική συμφωνία προκειμένου να λήξει η κρίση στη Λιβύη, στην οποία συμπεριλαμβάνεται μια ταχεία κατάπαυση πυρός, εξορία για τον Καντάφι και έναρξη διαλόγου μεταξύ των ανταρτών και των φυλάρχων.

Ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, William Hague, επίσης άφησε να εννοηθεί ότι η εξορία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο ώστε να «φύγει από τη μέση» ο Καντάφι και να λήξει η επανάσταση.

«Θέλουμε να φύγει από την εξουσία και αυτό είναι που λέμε συνέχεια στο Λιβυκό καθεστώς. Δεν μπορούμε εμείς, βέβαια, να ελέγξουμε το που θα πάει», δήλωσε ο κ. Hague στο BBC, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως ο Καντάφι θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η σημερινή συνάντηση, η οποία ξεκινά στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να λήξει με συνέντευξη Τύπου στις 18:30 (ώρα Ελλάδας), εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ομάδας, στην οποία θα συμμετέχουν και αραβικά κράτη, η οποία θα παράσχει πολιτική κατεύθυνση για την διεθνή «απάντηση» στη Λιβύη.

Στη συνάντηση συμμετέχουν, εκτός των άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen, ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Hamad bin Jassim al-Thani, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton και άλλοι 40 υπουργοί εξωτερικών.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί η ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και τα αιτήματα για πολιτική διαδικασία που θα επιτρέψει στους Λίβυους να επιλέξουν οι ίδιοι το μέλλον τους, σύμφωνα με δηλώσεις βρετανών αξιωματούχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Mahmoud Jebril, μέλος του Λιβυκού Εθνικού Συμβουλίου, τον οποίον και προσκάλεσε στο Λονδίνο, ενώ με τον κ. Jebril αναμένεται να συναντηθεί πριν τη σύσκεψη και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.


Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπερασπίστηκε την πρώτη αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση επί προεδρίας του, επιμένοντας πως η εμπλοκή των ΗΠΑ στη Λιβύη θα είναι περιορισμένη.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα -και εν μέσω κριτικής που του ασκείται από πολλούς πολιτικούς ότι απέτυχε να εξηγήσει τον ρόλο των ΗΠΑ στις αεροπορικές επιθέσεις- ο κ. Ομπάμα δήλωσε πως η αμερικανική συμμετοχή στη συμμαχία έχει σώσει αμέτρητες ζωές οι οποίες απειλούνται από τις δυνάμεις του τυράννου Μουαμάρ Καντάφι.

Ωστόσο, έχοντας ηγηθεί της αρχικής εκστρατείας, οι ΗΠΑ θα παραδώσουν τα ηνία στους συμμάχους του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, ανέφερε.

Ενώ το ΝΑΤΟ επιμένει για την αμεροληψία του στην επιχείρηση, η Ρωσία εξέφρασε εκ νέου ανησυχία, τονίζοντας πως η παρέμβαση σε έναν εσωτερικό εμφύλιο πόλεμο δεν νομιμοποιείται από το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε βιντεοδιάσκεψη με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί, τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ, και τον βρετανό πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον, όπου -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου- συμφωνήθηκε ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι "έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση να κυβερνά και θα πρέπει να φύγει από την εξουσία και ο λαός της Λιβύης θα πρέπει να έχει τον πολιτικό χώρο για να καθορίσει το μέλλον του".

Εν τω μεταξύ, η προέλαση των ανταρτών στη Λιβύη φαίνεται πως επιβραδύνεται κοντά στη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, την περιοχή Sirte.

Οι αντικαθεστωτικοί έχουν επανακαταλάβει τις τελευταίες ημέρες αρκετές παράκτιες περιοχές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ras Lanuf, Brega, Uqayla και Bin Jawad.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις από τα κυβερνητικά στρατεύματα τους αποτρέπουν από το να φθάσουν στη Sirte, συμβολικό στόχο, αφού είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Καντάφι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v