Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαγορευτικά επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Νέες μετρήσεις στο νερό και τα λαχανικά αυξάνουν την ανησυχία για τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ιαπωνία, την ίδια ώρα που οι αρχές προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να επιδιορθώσουν τις βλάβες στους αντιδραστήρες.

Απαγορευτικά επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα
Αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης έκανε έκκληση στους κατοίκους της πρωτεύουσας να πίνουν με μέτρο νερό από την βρύση, ύστερα από μετρήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης που βρήκαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό έχουν ξεπεράσει τα όρια που θεωρούνται ασφαλή για τα βρέφη. Σύμφωνα με πληροφορίες 18 εργάτες μολύνθηκαν από ραδιενέργεια . Η εταιρεία Tokyo Electric Power ανακοίνωσε την προσωρινή εκκένωση της Φουκουσίμα από τους εργαζόμενους.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Edano παρακάλεσε τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν περισσότερο νερό από όσο χρειάζονται .

Σε δείγματα που συλλέχτηκαν την Τρίτη το βράδυ τα επίπεδα ιωδίου στο νερό ήταν δύο φορές υψηλότερα από το όριο που θεωρείται ασφαλές για τα παιδιά, αν και ήταν κάτω από τα όρια που θεωρούνται ασφαλή για τους ενήλικες.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέβαλε και άλλες απαγορεύσεις σε εξαγωγές τροφίμων, έπειτα από ελέγχους σε περιοχές κοντά στην Φουκουσίμα που έδειξαν ότι σε 11 είδη λαχανικών η ραδιενέργεια είχε ξεπεράσει τα νόμιμα όρια.

Μετά τις τελευταίες μετρήσεις εκπρόσωπος της Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανέφερε ότι προϊόντα όπως γάλα, φρέσκα λαχανικά και φρούτα που παράγονται κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο δεν θα πάρουν έγκριση να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Τις ΗΠΑ ακολούθησε και το Χονγκ Κονγκ, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ιαπωνικού φαγητού, το οποίο απαγόρευσε την εισαγωγή γάλατος και λαχανικών από την περιοχή. Το ιαπωνικό πρακτορείο JiJi ανέφερε ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ βρήκαν στο σπανάκι επίπεδα ραδιενέργειας 10 φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας. 

Στην Ευρώπη η Γαλλία ζήτησε από την Ε.Ε να αυξήσει τους ελέγχους για ραδιενέργεια σε προϊόντα που εισάγονται από την Ιαπωνία.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν υψηλά και στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει υπέυθυνος της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του Ο.Η.Ε, ένας από τους εργάτες που συμμετείχε στις επιχειρήσεις στον πυρηνικό σταθμό έχει εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και έχει μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο στο μέλλον.

Συμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας( ΙΑΕΑ), 18 εργάτες έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια από την ημέρα του ατυχήματος, ένας εκ των οποίων εκτέθηκε σε πολύ υψηλή δόση. 

Νωρίς την Τετάρτη η εταιρεία Tokyo Electric Power ανακοίνωσε την προσωρινή εκκένωση της Φουκουσίμα από τους εργαζόμενους, εξαιτίας του μαύρου καπνού που υψώνεται από τον αντιδραστήρα Νο.3. Η αίθουσα ελέγχου του συγκεκριμένου αντιδραστήρα ήταν η πρώτη που επανήλθε σε μερικώς κανονική λειτουργία χθες βράδυ, χάρη σε εξωτερική τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος. Στον αντιδραστήρα Νο.1 η θερμοκρασία ξεπέρασε όμως και πάλι τα όρια φθάνοντας στο εσωτερικό της εγκατάστασης τους 400 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ανώτατο όριο είναι 300 βαθμοί.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Τόκυο σχεδιάζει να ξεκινήσει τον ψεκασμό νερού στην  δεξαμενή καυσίμου έξω από τον αντιδραστήρα 3, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας .

Ο αντιδραστήρας 3 αποτελεί προτεραιότητα για τις αρχές που προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές και να αποτρέψουν μια πιθανή έκρηξη . Τα καύσιμα του συγκεκριμένου αντιδραστήρα περιέχουν πλουτώνιο αναμεμειγμένο με ουράνιο και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από το συνηθισμένο ουράνιο σε μια ενδεχόμενη έκρηξη του αντιδραστήρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v