Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη στην Ιερουσαλήμ-Σε έκτακτη ανάγκη η Υεμένη

Νέες αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, χωρίς αναφορές για τραυματίες. Το Μπαχρέιν απαγόρευσε πτήσεις από και προς Λίβανο, Ιράν και Ιράκ. Επιτείνεται η νευρικότητα για τις συγκρούσεις στην Μ. Ανατολή.

Εκρηξη στην Ιερουσαλήμ-Σε έκτακτη ανάγκη η Υεμένη
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα Πέμπτη στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, μια ημέρα αφότου παλαιστίνιοι μαχητές έριξαν ρουκέτες και όλμους στο Ισραήλ.

Η κλιμάκωση της βίας στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργήσει φόβους για νέο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ είχαν στόχο τούνελ στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου καθώς και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στην κεντρική Γάζα. Μια τρίτη αεροπορική επίθεση έπληξε μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος, προκαλώντας μπλακ άουτ στην περιοχή.

Ιατρικές πηγές δήλωσαν πως δεν υπάρχουν τραυματίες από τις επιθέσεις.

Χθες Τετάρτη σημειώθηκε έκρηξη βόμβας κοντά σε πολυσύχναστο σταθμό λεωφορείων στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό πάνω από 20, στην πρώτη τρομοκρατική -όπως δείχνει- επίθεση στην πόλη τα τελευταία επτά χρόνια.

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του θα ενεργήσει επιθετικά και υπεύθυνα για την διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Η βομβιστική επίθεση επέτεινε δραματικά την νευρικότητα που επικρατεί στην διεθνή κοινότητα τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των πολλαπλών και κλιμακούμενων εξεγέρσεων στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.


ΥΕΜΕΝΗ

Συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών ομάδων του στρατού
της Υεμένης αναφέρθηκαν σήμερα στην πόλη Μουκάλα, με κυβερνητική πηγή να κάνει λόγο για τραυματισμό συνταγματάρχη, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποια πλευρά υποστήριζε.

Χθες, ο πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ εξασφάλισε ψήφο υποστήριξης για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τους «πιστούς» του βουλευτές στο κοινοβούλιο, αν και το μισό περίπου σώμα απείχε από την ψηφοφορία.

Η επικύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα για 30 ημέρες, δίνει την εξουσία στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλάβουν και να προφυλακίσουν υπόπτους, καταλύει το σύνταγμα, επιτρέπει τη λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης και απαγορεύει τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα στην Υεμένη, αλλά το επίκεντρο της ημέρας είναι μάλλον οι πολιτικές παρά οι στρατιωτικές εξελίξεις. Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και τον στρατηγό Αλί Μοχσέν αλ Αχμάρ, τον ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο της Υεμένες ο οποίος εγκατέλειψε τον πρόεδρο Σάλεχ προκαλώντας ποτάμι αποστασίας διπλωματών, στρατιωτικών και πολιτικών, δεν έχουν ακόμη αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα για την μετάβαση της εξουσίας.

Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού με τους διαδηλωτές που ζητούν την άμεση παραίτησή του, ο πρόεδρος Σάλεχ πρότεινε την διεξαγωγή εκλογών μέσα στην φετινή χρονιά. Σύμφωνα με έγγραφο που γνωστοποιήθηκε στις ομάδες της αντιπολίτευσης και τον διοικητή Αλί Μοχσέν, που έχει ταχθεί υπερ των διαδηλωτών, ο Σάλεχ προτείνει «να διεξαχθεί δημοψήφισμα για νέο σύνταγμα και στην συνέχεια κοινοβουλευτικές εκλογές. Τα εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου θα σχηματίσουν κβέρνηση και θα διεξαχθσούν άμεσα εκλογές για πρόεδρο, πριν την λήξη 2011.»

Αρματα μάχης που ελέγχουν οι καθεστωτικοί και άλλα που ελέγχουν οι πιστοί του στρατηγού Αχμάρ, έχουν παραταχθεί αυτή την ώρα έξω από το προεδρικό μέγαρο και κοντά σε καίριες κρατικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, κ. Ρόμπερτ Γκέιτς, απέφυγε χθες να αποσαφηνίσει εάν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τον κ. Σάλεχ ή πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει.
Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία, η μεγάλη σύμμαχος της Υεμένης προς βορρά, εμφανίζεται να «ζυγίζει» ακόμη ποια πολιτική λύση θα αποβεί προς το συμφέρον της και αποφεύγει κάθε σχόλιο για την κατάσταση. Παράλληλα, η Βρετανία απέσυρε προσωρινά μέρος της διπλωματικής της αποστολής από τη Σαναά, εν όψει των διαδηλώσεων της Παρασκευής.

Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση κάλεσε τον λαό της χώρας να κατέβει την Παρασκευή σε πορεία μπροστά από το παλάτι του Σάλεχ, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της 32χρονης εξουσίας του. "Είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, θα φτάσουμε εκεί που είσαι και θα σε απομακρύνουμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Al Jazeera, τονίζοντας μάλιστα πως οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικές.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Υεμένης, νωρίτερα σε ομιλία του στους διοικητές του στρατού, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου λόγω των προσπαθειών -όπως υποστήριξε- πραξικοπήματος κατά της ηγεμονίας του.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία του Ντουμπάι ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι απέτρεψε απόπειρα να περάσουν λαθραία στην Υεμένη όπλα. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντουμπάι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέσχεσαν 16.000 αντικείμενα οπλισμού, αξίας 4,36 εκατ. δολαρίων, χωρίς ωστόσο να δίνει παραιτέρω λεπτομέρειες. Ο κ. Tamim επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν έξι συλλήψεις, με τους πέντε συλληφθέντες να προέρχονται από αραβικές χώρες και τον έναν από την Τουρκία. Ο ίδιος είπε ότι το φορτίο θα πήγαινε από την Τουρκία στην Υεμένη.


ΜΠΑΧΡΕΙΝ



Το Μπαχρέιν απαγόρευσε πτήσεις προς και από τον Λίβανο, μια ημέρα αφότου προειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στο Λίβανο μετά τις δηλώσεις υποστήριξης από την Hezbollah στις διαδηλώσεις των σιιτών του Μπαχρέιν.

Η κρατική αεροπορική Gulf Air ανακοίνωσε επίσης ότι σταματά όλες τις πτήσεις της προς Ιράν και Ιράκ μέχρι τις 31 Μαρτίου, χωρίς να αιτιολογεί την απόφασή της αυτή.


ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ


Στη Σαουδική Αραβία, η βασιλική οικογένεια, αφού ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα γενναιόδωρα επιδόματα και παροχές συνολικού ύψους 93 δισ. δολ., σήμερα προχώρησε σε ένα μεγάλο βήμα, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στη χώρα. "Η πρώτη φάση των εκλογών θα αρχίσει το Σάββατο 19/5/1432", αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, όπου βεβαίως χρησιμοποιείται το ισλαμικό ημερολόγιο. Η ημερομηνία που αναφέρεται υπολογίζεται ότι συμπίπτει με την 23η Απριλίου. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη κρίσιμη πολιτική υποχώρηση του καθεστώτος.

Βέβαια, μένουν ακόμη πολλά να εξακριβωθούν, όπως το εάν θα υπάρξει δικαίωμα ψήφου και για τις γυναίκες. Το 2005 στη Σαουδική Αραβία είχαν διεξαχθεί οι πρώτες τοπικές εκλογές έπειτα από 40 χρόνια, χωρίς τη συμμετοχή γυναικών. Οι επόμενες εκλογές είχαν προγραμματιστεί για το 2009, αλλά τότε η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αναβολή δύο ετών.


ΣΥΡΙΑ

Περίπου 20.000 άτομα διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Συρία στην κηδεία εννέα διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Ντεραά, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας, σύμφωνα με μάρτυρες.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι κάτοικοι της περιοχής τόνιζαν πως οι εννέα ήταν μεταξύ των τουλάχιστον 25 διαδηλωτών οι οποίοι πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας την Τετάρτη.


Τουλάχιστον 25 πτώματα διαδηλωτών μεταφέρθηκαν χθες το απόγευμα στο εθνικό νοσοκομείο της Ντεραά στη Συρία, σύμφωνα με δήλωση στελέχους του νοσοκομείου στο Reuters.

Το πρωί της Τετάρτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της αστυνομίας της Συρίας σε γειτονιά που έδινε άσυλο σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, σύμφωνα με μάρτυρες, όπως μετέδωσε το Associated Press. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τζαμί Ομάρι, στην πόλη Ντεράα στη Συρία, ενώ ακτιβιστής ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν άλλους τρεις που διαμαρτύρονταν και ότι βρέθηκαν άλλα έξι πτώματα αργότερα.

Στην πόλη είναι εδώ και οκτώ ημέρες συγκεντρωμένοι διαδηλωτές, διεκδικώντας πολιτικές ελευθερίες και πάταξη της εκτεταμένης διαφθοράς. Νωρίτερα, κάτοικοι είχαν αναφέρει σε αραβικά δίκτυα πυκνούς πυροβολισμούς προερχόμενους από το κέντρο της πόλης, χρήση χημικών αερίων καθώς και φωτιές σε διάφορα σημεία.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις των τελευταίων 6 ημερών ανέρχεται στους 10. Το κυβερνών κόμμα Baath έθεσε την αντιπολίτευση εκτός νόμου και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η Γαλλία κάλεσε της Συρία να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς καθυστέρηση και με σεβασμό στις δεσμέυσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


ΤΥΝΗΣΙΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα δώσει 20 εκατ. δολάρια για να στηρίξει τη δημοκρατική μετάβαση στην Τυνησία, μετά τις εξεγέρσεις που οδήγησαν στην αποπομπή του ηγέτη της χώρας, τις πρώτες εξεγέρσεις στο «ισλαμικό τόξο».

Όπως μετέδωσε το Associated Press, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη πως τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στο να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέου συντάγματος, στην ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων και των μη κομματικών κοινωνικών ομάδων, στη δημιουργία πλαισίου για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, στη δημιουργία επαγγελματικών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωση και στην ενθάρρυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Χίλαρι Κλίντον, είχε επισκεφθεί την Τυνησία για να δεσμευτεί για τη στήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατική αλλαγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v