Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Ιούνιο οι τελικές αποφάσεις για EFSF και ESM

Τον Ιούνιο και όχι στην σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας θα πρέπει να αναμένεται οριστικοποίηση των αποφάσεων για τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης. Δεύτερες σκέψεις από την Angela Merkel

Τον Ιούνιο οι τελικές αποφάσεις για EFSF και ESM
Τον Ιούνιο και όχι στην σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας θα πρέπει να αναμένεται οριστικοποίηση των αποφάσεων για τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης τόσο για την επέκταση των κεφαλαίων του EFSF που ισχύει μέχρι το 2013, όσο και για το ESM που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013.

Αυτό αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, δημοσιεύοντας αποσπάσματα από προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, ενώ παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να πιέζει για περισσότερες διαπραγματεύσεις.

"Η προετοιμασία της συμφωνίας για το ESM και οι τροποποιήσεις για την συμφωνία ως προς το EFSF, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα δανειοδότησης ύψους 440 δισ. ευρώ, θα οριστικοποιηθούν ώστε να επιτραπεί η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών εν ευθέτω χρόνω για υπογραφή και στις δύο συμφωνίες ταυτόχρονα, πριν από το τέλος Ιουνίου του 2011" αναφέρει το προσχέδιο συμπεραμάτων της συνόδου Κορυφής. 

Οι τροποποιήσεις που ζητούνται για το EFSF, αφορούν τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου για την στήριξη κρατών-μελών της ευρωζώνης, τα οποία περιορίζονται στα 250 δισ. ευρώ και πολλοί ήλπιζαν πως σε αυτή την σύνοδο θα αποφασιζόταν αύξηση τους στα 440 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω εγγυήσεων από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.


Δεύτερες σκέψεις από την Γερμανία

Ως προς τον μηχανισμό ESM, που θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013, το Βερολίνο φέρεται να έχει δεύτερες σκέψεις στα όσα συμφωνήθηκαν την Δευτέρα στο Eurogroup. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά πως το προσχέδιο της συμφωνίας κινείται στην σωστή κατεύθυνση αλλά επιδιώκει αλλαγές σε θέματα χρηματοδοτήσεων. «Είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά το μονοπάτι πρέπει να αλλάξει» φέρεται να δήλωσε η κα Merkel.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Guido Westerwelle μιλώντας σε συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν την Δευτέρα ότι ο ΕSM θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013 με 80 δις ευρώ σε μετρητά και επιπλέον 620 δις ευρώ «δεσμευμένα διαθέσιμα κεφάλαια».

«Μέχρι την συνάντηση κορυφής την Πέμπτη θα διεξάγονται ακόμη συζητήσεις για αυτό τι θέμα» φέρεται να δηλώνει ο κ. Westrewelle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v