OPEC: Αύξηση πλαφόν παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια

Αύξηση του επίσημου πλαφόν παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ή 4% στα 27 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αποφάσισε ο OPEC, αλλά η κίνηση προβλέπεται να έχει ελάχιστη επίδραση στην πραγματική προσφορά, αφού τα μέλη του καρτέλ αντλούν ήδη σχεδόν 28 εκατ. βαρέλια.

OPEC: Αύξηση πλαφόν παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια
Αύξηση του επίσημου πλαφόν παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ή 4% στα 27 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αποφάσισαν τα μέλη του OPEC κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Βιέννη.

Στόχος του καρτέλ είναι να εκτονωθούν οι ανοδικές τάσεις των τιμών του πετρελαίου, που προκαλούν επιβράδυνση στην διεθνή οικονομία.

Πάντως η αύξηση αναμένεται να έχει ελάχιστη επίδραση στην πραγματική προσφορά, αφού τα περισσότερα μέλη του καρτέλ παραβιάζουν ήδη τις ποσοστώσεις, αντλώντας σχεδόν 28 εκατ. βαρέλια.

Εκπρόσωποι του καρτέλ δήλωσαν ότι με την διατήρηση του επίσημου πλαφόν σε χαμηλότερα επίπεδα από την πραγματική προσφορά, ο OPEC θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία να επιβάλλει μειώσεις στην παραγωγή ταχέως, χωρίς να χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτεί τις ποσοστώσεις, εάν οι τιμές σημειώσουν αιφνίδια πτώση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v