Ανησυχεί για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ

Καμπανάκι χτυπά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού στις 12 χώρες της Ευρωζώνης, σχολιάζοντας ότι ο τελευταίος δεν υποχωρεί όσο αρχικά υπολογιζόταν. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο.

Ανησυχεί για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ
Στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί όσο αρχικά υπολογιζόταν προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιτρέποντας έτσι την έναρξη νέου γύρου εκτιμήσεων από τους αναλυτές σχετικά με την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, που αναμένεται να είναι η αύξηση των επιτοκίων.

Στην μηνιαία αναφορά της για το Μάιο, η ΕΚΤ σχολιάζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές καταναλωτή κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές ήταν σε σχέση με ό,τι αναμενόταν στο τέλος του προηγουμένου έτους.

Ο πληθωρισμός διατηρήθηκε πάνω από το όριο της τράπεζας (2%) για 23ο μήνα τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, οι τιμές εισαγωγής στη Γερμανία αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο του δεκαμήνου.

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα ανήσυχη όσον αφορά στον πληθωρισμό, και ιδιαίτερα στις πετρελαϊκές τιμές και τους μισθούς, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μιας πρώτης εκτίμησης για αύξηση του κόστους δανεισμού τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v