Αποσύρεται η HBOS από διεκδίκηση της Abbey

Η HBOS αποσύρθηκε από την διεκδίκηση της Abbey National, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην Santander να προχωρήσει με την δική της προσφορά 8,7 δισ. στερλινών για την απόκτηση της Νο2 τράπεζας ενυπόθηκων δανείων στην Βρετανία.

Αποσύρεται η HBOS από διεκδίκηση της Abbey
Η HBOS αποσύρθηκε από την προσπάθεια εξαγοράς της Abbey National, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην Santander Central Hispano να προχωρήσει με την δική της προσφορά 8,7 δισ. στερλινών για την απόκτηση της Νο2 τράπεζας ενυπόθηκων δανείων στην Βρετανία.

”Θελήσαμε να αποφύγουμε να στήσουμε μια συμφωνία που θα ήταν καταπληκτική για τους μετόχους της Abbey αλλά όχι τόσο καλή για τους δικούς μας,” εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της HBOS James Crosby μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Οι μετοχές της HBOS αντέδρασαν με εκτίναξη 4,1% στην ανακοίνωση, ενώ της Abbey υποχώρησαν 5,6%. Ο τίτλος της ισπανικής Santander υποχώρησε 1,3%.

Η Santander ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι σκοπεύει να διευκολύνει τους μετόχους της Abbey που θα κατέχουν μετοχές της, διανέμοντας μερίσματα σε στερλίνας και όχι σε ευρώ.

Η ισπανική τράπεζα προτίθεται επίσης να έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μέχρι το 2005, με τιμή-αναφοράς σε στερλίνες.

Η Santander, που συναντήθηκε με τους επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων της Abbey προ μηνός, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 3.000 θέσεις εργασίας ή 12% του δυναμικού της βρετανικής τράπεζας.

Οι επενδυτές της Abbey θα ψηφίσουν κατά τη διάρκεια συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου για την προσφορά της Santander.

Η προσφορά της HBOS για την Abbey θα μπορούσε να συναντήσει την αντίσταση των ρυθμιστικών αρχών της Βρετανίας, οι οποίες προ τριετίας απέρριψαν την εξαγορά της Abbey από την Lloyds.

Η Abbey National βρίσκεται σε περίοδο ”ανάρρωσης” μετά την ταχεία επέκταση στον χώρο των τραπεζικών επενδύσεων που στην τελευταία διετία της έφερε ζημίες 1,86 δισ. στερλινών.

Η HBOS, που δημιουργήθηκε το 2001 από την συγχώνευση της Halifax με την Bank of Scotland, ανακοίνωσε τον Ιούλιο αύξηση κερδών α’ εξαμήνου 24% στις 1,44 δισ. στερλίνες, χάρη στην εκτίναξη των ενυπόθηκων δανείων και το ρεκόρ των καταναλωτικών δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v