Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DB: Καταδίκη για παράλειψη γνωστοποίησης κινδύνων

Με δικαστική απόφαση που πιθανόν να έχει ευρείες επιπτώσεις στον γερμανικό τραπεζικό κλάδο, η DB καταδικάστηκε για ανεπαρκή πληροφόρηση επιχειρηματία πελάτη της, όσον αφορά κινδύνους σύνθετου προϊόντος.

DB: Καταδίκη για παράλειψη γνωστοποίησης κινδύνων
Με μια απόφαση που πιθανόν να έχει ευρείες επιπτώσεις στον γερμανικό τραπεζικό κλάδο, το ανώτατο δικαστήριο της Καρσλρούης στην Γερμανία καταδίκασε την Deutsche Bank για ανεπαρκή πληροφόρηση επιχειρηματία πελάτη της, όσον αφορά κινδύνους σύνθετου χρηματοπιστωτικού προϊόντος interest swap το οποίο του πούλησε.

Η απόφαση δημιουργεί νομολογία και θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλες υποχρεώσεις στις γερμανικές τράπεζες, όσον αφορά τα περίπλοκα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που διαθέτουν.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καρσλρούης κατέληξε ότι η Deutsche Bank δεν πληροφόρησε επαρκώς τον πελάτη της όσον αφορά τους κινδύνους της συναλλαγής.

Το πρόστιμο που επεβαλε το δικαστήριο είναι 541.000 ευρώ. Ο πελάτης της τράπεζας που κατέθεσε την μήνυση είναι η Ille Papier, εταιρία προϊόντων υγιεινής, που αγόρασε ένα “spread ladder swap” από την τράπεζα το 2005.

Την περίπτωση παρακολουθούν εναγωνίως οι γερμανικές τράπεζες, γιατί είναι μια από τις πολλές που εκκρεμούν εναντίον της Deutsche Bank και άλλων οίκων, από πελάτες που αγόρασαν παρόμοια προϊόντα κατόπιν συμβουλής των τραπεζών.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε επίσης ότι η Deutsche όφειλε να αποκαλύψει στον πελάτη την αρνητική αρχική αξία της μεταβίβασης του swap, εξαιτίας της δομής του προϊόντος και της προμήθειας που εξασφάλισε η τράπεζα.

Οι δικηγόροι της Deutsche είχαν υποστηρίξει στην υπεράσπισή τους, ότι μια καταδίκη της τράπεζας θα προκαλέσει τραπεζική αναταραχή, γιατί υποχρεώνει τις τράπεζες να αποκαλύψουν τα περιθώρια κέρδους τους από μια ευρεία σειρά προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v