OPEC: Προς ”συμβολική” αύξηση του πλαφόν

Ο OPEC αναμένεται να αποφασίσει αύξηση του πλαφόν παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 με 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε μια κίνηση που πάντως θεωρείται καθαρά συμβολική, αφού τα μέλη του καρτέλ παράγουν ήδη 2 εκατ. βαρέλια παραπάνω από το ισχύον πλαφόν.

OPEC: Προς ”συμβολική” αύξηση του πλαφόν
Οι υπουργοί Πετρελαίου του OPEC αναμένεται να αποφασίσουν αύξηση του πλαφόν παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 με 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά την επίσημη σύνοδο στη Βιέννη, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν την καλπάζουσα ζήτηση για το προϊόν.

Το πλαφόν παραγωγής θα αυξηθεί από τα 26 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 27 εκατ. βαρέλι, αν και τα μέλη του οργανισμού προμηθεύουν σήμερα την αγορά με ακόμη περισσότερο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου AFX, τα δέκα μέλη του καρτέλ (το Ιράκ δεν υπόκειται στο καθεστώς των ποσοστώσεων) παρήγαγαν τον Αύγουστο 27,97 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή 2 εκατ. βαρέλια παραπάνω από το πλαφόν.

Με αυτά τα επίπεδα παραγωγής, η αύξηση του πλαφόν ουσιαστικώς είναι ”συμβολική” και απλώς νομιμοποιεί την μισή από την πλεονάζουσα παραγωγή, όπως δήλωσε εξάλλου ο ίδιος ο υπ. Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al Naimi.

Ορισμένα μέλη του OPEC, όπως το Ιράν που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μετά την Σ.Αραβία, εκτιμούν ότι το καρτέλ παράγει υπερβολικά πολύ πετρέλαιο.

Οι εκπτώσεις για το πετρέλαιο χαμηλότερης ποιότητας έχουν φτάσει στα ύψη, προκειμένου να προσελκύσουν οι παραγωγοί αγορές από τα διυλιστήρια.

Η τιμή για το βαρύ αργό του Ιράν κινείται αυτές τις ημέρες στα 10,17 δολάρια λιγότερα από το Brent, έκπτωση τετραπλάσια από εκείνη που ισχύει την τελευταία πενταετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v