Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υεμένη: Δηλώνει παραίτηση το 2012 ο Saleh

Eκπρόσωπος του Προέδρου της Υεμένης, κ. Saleh, δήλωσε πως ο ηγέτης της χώρας είναι πρόθυμος να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο της συνταγματικής μετάβασης της εξουσίας.

Υεμένη: Δηλώνει παραίτηση το 2012 ο Saleh
Eκπρόσωπος του Προέδρου της Υεμένης, κ. Αbdullah Saleh, δήλωσε πως ο ηγέτης της χώρας είναι πρόθυμος να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο της συνταγματικής μετάβασης της εξουσίας και «εφόσον ο ηγέτης γνωρίζει ποιος θα τον διαδεχτεί».

Από το πρωί διάφορα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και σε διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για παραίτηση του Προέδρου της Υεμένης κάνουν λόγο. Το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος του κ. Saleh δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα παραδώσει την εξουσία μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2012. Συμπλήρωσε πάντως ότι «ο ηγέτης επιθυμεί να παραδώσει την εξουσία αλλά δεν θα εγκαταλείψει χωρίς να γνωρίζει ποιος θα τον διαδεχτεί.»

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι κορυφαίοι αναλυτές στη χώρα προτείνουν ένα σχέδιο προσωρινής μετάβασης της εξουσίας.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στους διοικητές του στρατού, ο Πρόεδρος της Υεμένης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου λόγω των προσπαθειών -όπως υποστήριξε- πραξικοπήματος κατά της ηγεμονίας του, μεταδίδει το Reuters.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Saleh στην ομιλία του, "αυτοί που θέλουν να ανέβουν στην εξουσία μέσω πραξικοπημάτων θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό αποκλείεται. Η πατρίδα θα αποσταθεροποιηθεί, θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος, ένας αιματηρός πόλεμος. Θα πρέπει να το εξετάσουν προσεκτικά αυτό".

Σε ξεχωριστή του ομιλία σε φυλάρχους στη Σαναά ο κ. Saleh επανέλαβε την προειδοποίηση για εμφύλιο πόλεμο, προσθέτοντας ότι η χώρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με την αποσύνθεση.

"Έχετε ένα πρόγραμμα να καταστρέψετε τη χώρα, αυτή θα χωριστεί σε τρία αντί σε δύο μέρη: ένα νότιο, ένα βόρειο και ένα μέσο μέρος. Αυτό επιθυμούν οι αποστάτες", δήλωσε, αναφερόμενος στους σιίτες αντάρτες και στους μαχητές της Al Qaeda.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι χώρες της Δύσης ανησυχούν μήπως η πολιτική κρίση επιταχύνει την κατάρρευση της Υεμένης, ενός κράτους που συνορεύει με τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου του κόσμου, τη Σαουδική Αραβία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v