Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βολές Soros κατά της Γερμανίας

Με άρθρο του στους "F.T.", o George Soros επιρρίπτει ευθύνες και στη Γερμανία για την ευρωπαϊκή κρίση. Αντιπροτείνει στήριξη τραπεζών και μείωση του κόστους δανεισμού για τις χώρες που προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις.

Βολές Soros κατά της Γερμανίας
Σε άρθρο του στους «Financial Times» με τίτλο «Πώς η Γερμανία μπορεί να αποφύγει την Ευρώπη δύο ταχυτήτων», ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής κ. George Soros επισημαίνει πως η Ευρώπη «κινδυνεύει με κάτι περισσότερο από μία χαμένη δεκαετία» και τονίζει ότι η λύση εναπόκειται στο Βερολίνο. «Η Γερμανία επιρρίπτει τις ευθύνες για την κρίση στις χώρες που έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους και δημιούργησαν χρέη», αναφέρει ο κ. Soros και συμπληρώνει: «Αυτή είναι μία προκατειλημμένη άποψη η οποία αγνοεί το γεγονός ότι δεν πρόκειται μόνο για κρίση χρέους, αλλά επίσης για κρίση νομίσματος και τραπεζών, και η Γερμανία έχει μεγάλο μέρος της ευθύνης».

«Η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί, η Γερμανία στηρίζει τις υπερχρεωμένες χώρες ώστε να προστατεύσει το δικό της τραπεζικό σύστημα», αναφέρει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής και επισημαίνει πως ο κίνδυνος είναι «μία χρόνια απόκλιση κατά την οποία οι πλεονασματικές χώρες θα προχωρούν, ενώ οι ελλειμματικές θα βουλιάζουν στα χρέη».

Συγκεκριμένα, ο κ. Soros προτείνει δύο λύσεις. Πρώτον, «ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοοικονομικής σταθερότητας να στηρίξει τα κράτη-μέλη αλλά και το τραπεζικό σύστημα. Αυτό θα επιτρέψει αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους χωρίς την πρόκληση τραπεζικής κρίσης», αναφέρει ο μεγαλοεπενδυτής και συμπληρώνει πως «το τελικό μέγεθος του πακέτου στήριξης θα μπορούσε να παραμείνει το ίδιο, γιατί τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών θα μειώσουν τα αναγκαία κεφάλαια δανεισμού στα κράτη».

Η δεύτερη λύση, κατά τον κ. Soros, είναι να μειωθεί το premium κινδύνου στο κόστος δανεισμού των χωρών που συμμορφώνονται με τους κανόνες. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη μετατροπή των κρατικών τίτλων σε ευρωομόλογα, οι χώρες στη συνέχεια θα πρέπει να εκδώσουν δικά τους ομόλογα με ρήτρες συλλογικής ευθύνης και να πληρώσουν premium κινδύνου μόνο όταν το συνολικό ύψος ξεπερνά τα κριτήρια του Μάαστριχτ», αναφέρει ο κ. Soros.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v