Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη με τους αντιδραστήρες στην Φουκουσίμα

Λευκός καπνός εξακολουθεί να βγαίνει στην Φουκουσίμα, ενώ η ΙΑΕΑ προειδοποιεί για υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και εκτός της ζώνης των 30 χλ. . Ενέσεις ρευστότητας από την BOJ και προαναγγελία συμπληρωματικού προϋπολογισμού

Μάχη με τους αντιδραστήρες στην Φουκουσίμα
Ο λευκός καπνός που εξακολουθεί να βγαίνει από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Φουκουσίμα υποδεικνύει πως η Ιαπωνία δεν έχει ακόμη κερδίσει την μάχη εναντίον στον χειρότερο πυρηνικό εφιάλτη των τελευταίων 25 ετών.

Τα συνεργεία που δουλεύουν πυρετωδώς στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Daiichi έχουν επανασυνδέσει τα καλώδια ηλεκτροδότησης και στους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ σε έναν αντιδραστήρα επαναλειτουργεί και η αντλία νερού. Η εμφάνιση του λευκού καπνού όμως, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιαπωνικής αρχής πυρηνικής ενέργειας, πιθανότατα είναι ατμός από την δεξαμενή απόβλητων πυρηνικών καυσίμων, εφιστά επαγρύπνηση. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Associated Press, αξιωματούχος δήλωσε πως η θερμοκρασία σε δεξαμενή απόβλητων πυρηνικών καυσίμων ενισχύθηκε σε σημείο βρασμού, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διαρροής πυρηνικής ενέργειας. «Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε ο Hidehiko Nishiyama αξιωματούχος της ιαπωνικής επιτροπής πυρηνικής ενέργειας.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε χθες πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί, ενώ η Αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου για τα Πυρηνικά (NRC) ανακοίνωσε ότι η κατάσταση "δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3" στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, "οι οποίοι έχουν αναμφίβολα υποστεί ζημιές στο επίπεδο της καρδιάς των αντιδραστήρων" .

Πάντως, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν όχι μόνο μέσα αλλά και έξω από την ζώνη των 30 χιλιομέτρων που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό.  Εξάλλου, η TEPCO η Ιαπωνική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι μετρήθηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας και στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού

Επιπλέον, δια στόματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τίθεται και θέμα ραδιενέργειας στα τρόφιμα, το οποίο «είναι πιο σημαντικό από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί» όπως αναφέρει ο ΠΟΥ. Επισημαίνεται πως η Ιαπωνία εξάγει φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και θαλασσινά. Η Κίνα και η Νότιος Κορέα δήλωσαν πως θα εντείνουν τις εξετάσεις ραδιενέργειας στις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο υγείας απηύθυνε έκκληση σε κατοίκους που διαμένουν κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα να σταματήσουν να πίνουν νερό από τη βρύση, μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo. Μάλιστα, η κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση ακατέργαστου γάλακτος από την περιοχή της Φουκουσίμα και σπανακιού .

Ερωτήματα για τους κανόνες ασφαλείας στην Φουκουσίμα

Έντονα ερωτήματα διατυπώνονται πλέον για τους κανόνες ασφαλείας στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Φουκουσίμα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έγγραφα της διαχειρίστριας εταιρείας TEPCO, η δεξαμενή καυσίμων του εργοστασίου είχε πολύ περισσότερα πυρηνικά απόβλήτα καυσίμων από ότι «αντέχει» βάσει του 50ετούς σχεδιασμού του εργοστασίου.

Επιπλέον, δύο βδομάδες πριν από τον σεισμό της 11 Μαρτίου, το εργοστάσιο είχε αποτύχει να περάσει έναν από τους καθιερωμένους ελέγχους. Σε έκθεση που υποβλήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στην Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας , η ΤΕPCO αναφέρει ότι 33 εξαρτήματα δεν κατάφεραν να περάσουν τον καθιερωμένο έλεγχο. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται μια βοηθητική γεννήτρια . Η αποτυχία των εφεδρικών μηχανημάτων παραγωγής ενέργειας αποτελεί κομβικό σημείο στην σημερινή κρίση, καθώς οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην παροχή ρεύματος για την ψήξη του αντιδραστήρα.

Ο οικονομικός αντίκτυπος

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Καόρου Γιοσάνο προειδοποίησε πως ο αντίκτυπος από τις διακοπές ρεύματος θα είναι σημαντικός.  Η Honda δήλωσε πως το «πάγωμα» της παραγωγής της θα παραταθεί μέχρι τις 27 Μαρτίου, ενώ η Toyota ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο συναρμολόγησης στην Ιαπωνία θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι τις 26 Μαρτίου.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει παίξει κομβικό ρόλο στην στήριξη της οικονομίας με αλλεπάλληλες ενέσεις ρευστότητας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, σήμερα προχώρησε σε νέα ένεση ρευστότητας 2 τρις γεν.

Ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος κ. Οκάντα δήλωσε πως ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την ανοικοδόμηση της χώρας θα έρθει σε τουλάχιστον δύο στάδια με το πρώτο να σχεδιάζεται για τον Απρίλιο ή έστω τον Μάιο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v