Ερχεται αύξηση επιτοκίων από Fed τον Σεπτέμβριο

Η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια στο 2% μέχρι το τέλος του έτους, ξεκινώντας με αύξηση 0,25 μονάδων στις 21 Σεπτεμβρίου, εκτιμούν οι 21 από τους 22 μεγαλύτερους οίκους ομολόγων των ΗΠΑ, που ”βλέπουν” επίσης το fed funds στο 4% στα τέλη του 2005.

Ερχεται αύξηση επιτοκίων από Fed τον Σεπτέμβριο
Η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια στο 2% μέχρι το τέλος του έτους, ξεκινώντας με αύξηση 0,25 μονάδων στις 21 Σεπτεμβρίου, εκτιμά η πλειονότητα των μεγαλύτερων οίκων ομολόγων των ΗΠΑ σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με 21 από τους 22 primary dealers των εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το διατραπεζικό επιτόκιο overnight δανεισμού από το τρέχον 1,50%, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι και η επιβράδυνση του πληθωρισμού συνιστούν παροδικά γεγονότα τα οποία δεν θα αποτρέψουν τη Fed από το να επιβάλει αυστηρότερη πιστωτική πολιτική.

”Η Fed ορθώς αντιλαμβάνεται ότι τα επιτόκια είναι τεχνικώς χαμηλά”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων οικονομολόγος της UBS Securities James O’Sullivan. ”Η οικονομία πάει καλά. Μπορεί να μην είναι ανθηρή, αλλά δεν χρειάζεται και τόσο χαμηλά επιτόκια”.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το fed funds θα έχει αυξηθεί στο 2% μέχρι το τέλος του έτους και στο 4% μέχρι το τέλος του 2005.

Μετά τη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας, οι ρυθμιστές της πιστωτικής πολιτικής της Fed θα συναντηθούν στις 10 Νοεμβρίου και στη συνέχεια στις 14 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v