Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανταρσία κατά του καθεστώτος στην Υεμένη

Η δήλωση στήριξης των διαδηλωτών από τον δεύτερο ισχυρότερο άνδρα της Υεμένης, τον στρατηγό Ali Mohsen, προοιωνίζεται καταληκτικές εξελίξεις για το καθεστώς Saleh. "Τρέμει" η Σ.Αραβία για τις εξελίξεις.

Ανταρσία κατά του καθεστώτος στην Υεμένη
Πολλά κορυφαία στρατιωτικά στελέχη της Υεμένης ανακήρυξαν την στήριξή τους προς τους αντι-κυβερνητικούς διαδηλωτές, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Ali Abdylah Saleh.

Ο στρατηγός Ali Mohsen, επικεφαλής της βορειοδυτικής στρατιωτικής ζώνης της χώρας και της 1ης Στρατιάς, δήλωσε ότι έχει αναπτύξει δυνάμεις με στόχο την προστασία των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του AP, τεθωρακισμένα άρματα και στρατεύματα που υπακούν στον Ali Mohsen παρατάσσονται αυτές τις ώρες ενώπιον των στρατευμάτων του προέδρου Saleh στην Σαναά, και ετοιμάζονται για μάχη

Μολονότι η κρίση στην Λιβύη κυριαρχεί στην ειδησεογραφία, η κρίση στην Υεμένη και οι επιπτώσεις της για την σταθερότητα στον Περσικό Κόλπο, στρατηγικά έχουν μεγαλύερη σημασία. Η Σαουδική Αραβία ήδη αντιμετωπίζει την απειλή ιρανικής εκστρατείας αποσταθεροποίησης στην ανατολική Αραβία κι έχει αναπτύξει δυνάμεις στο Μπαχρέιν σε μια προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης της αναταραχής μεταξύ των Σιιτών. Οι δραματικές εξελίξεις στην Υεμένη ανοίγουν ένα νέο μέτωπο στο «μαλακό υπογάστριο» της κορυφαίας πετρελαιοπαραγωγικής δύναμης.

Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στην Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Alain Zuppe, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Υεμένης οφείλει να παραιτηθεί. Η αποχώρησή του είναι αναπόφευκτη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, καθώς κλιμακώνονται οι αναταραχές στην χώρα και ένα κύμα κορυφαίων στρατιωτικών και άλλων αξιωματούχων παραιτούνται ή αποσύρουν την στήριξή τους στον πρόεδρο.

Νωρίτερα πάντως ο πρόεδρος Saleh, παρά την απώλεια της στήριξης κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων και ηγετών φυλών, επανέλαβε ότι η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να τον στηρίζει και δήλωσε ότι «βλέπει» διεθνή συνομωσία πίσω από τις εξεγέρσεις.

Η ανακοίνωση του στρατηγού Ali Mohsen ακολούθησε μια σειρά παραιτήσεων υψηλόβαθμων κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων της κυβέρνησης, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 40 αντι-καθεστωτικών κατά την διάρκεια διαδηλώσεων την Παρασκευή.

Αν και ο ίδιος ο στρατηγός δεν ανακοίνωσε παραίτηση, η δήλωση υποστήριξης των διαδηλωτών θεωρείται μεγάλο πλήγμα για τον πρόεδρο Saleh. O στρατηγός Mohsen χαρακτηρίζεται ο «δεύτερος σημαντικός άνδρας» της Λιβύης. Πέρα από την στρατιωτική δύναμή του, έχει σημαντική οικονομική επιρροή και καλές σχέσεις με το ισλαμιστικό κίνημα Salafi στην Υεμένη.

"Ανακοινώνουμε την ειρηνική μας στήριξη για την ειρηνική επανάσταση των νέων και των αιτημάτων τους και κάνουμε το καθήκον μας... στην διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην πρωτεύουσα", ανέφερε στο μήνυμά του ο στρατηγός, το οποίο μετέδωσε το Al Jazeera.

Σύμφωνα με το αραβικό κανάλι, άλλοι δυο στρατηγοί έχουν επίσης ανακοινώσει τη στήριξή τους στους διαδηλωτές. Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρέσβης της Υεμένης στη Συρία, Abdel-Wahhab Tawaf, ο οποίος παραιτήθηκε και από το κυβερνών κόμμα του Ali Abdullah Saleh, προκειμένου να στηρίξει το κίνημα της αντιπολίτευσης. Στο πλευρό των διαδηλωτών τάχθηκε λίγη ώρα αργότερα και ο πρέσβης της Υεμένης στην Σαουδική Αραβία, Mohammed al- Ahwal, σύμφωνα με το κανάλι Al Arabiya.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της χώρας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είδε πολλούς από τους συμμάχους του να του "γυρνάνε την πλάτη", καρατόμησε την κυβέρνηση με την ελπίδα ότι θα κατευνάσει το μένος των καθεστωτικών, μετά και τον θάνατο τουλάχιστον 40 ατόμων από πυροβολισμούς σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή. Την παραίτησή του υπέβαλε και ο αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Την Δευτέρα το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πρωτεύουσα ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Τανκς έλαβαν θέσεις γύρω από την πρωτεύουσα της Υεμένης καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στις κηδείες των 50 δολοφονημένων διαδηλωτών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αντικαθεστωτική συγκέντρωση από τότε που ξέσπασαν οι ταραχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v