Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης επανέλαβε την αντίθεσή του στα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση μειοψηφίας της Λισσαβόνας

Κίνδυνος πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης επανέλαβε την αντίθεσή του στα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση μειοψηφίας της Λισσαβόνας.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Λισσαβόνας παρουσιάζει σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας και η ψηφοφορία ανάμενεται να διεξαχθεί την Τετάρτη. Εάν η κυβέρνηση του Ζόσε Σόκρτες δεν επιτύχει την επικύρωση του νομοσχεδίου - κάτι που απαιτεί στήριξη από την αντιπολίτευση - τότε δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 

Ο Πεδρο Πάσος Κοέλιο, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών που είχαν στηρίξει τα δύο προηγούμενα πακέτα λιτότητας της κυβέρνησης μειοψηφίας, δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Σόκρατες πως αυτή την φορά δεν θα τον στηρίξει. Επισημαίνεται πως η κυβέρνηση Σόκρατες, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε νέο σκληρό πακέτο περικοπών στις δημόσιες δαπάνες όπου περιλαμβάνεται και έκτακτη εισφορά στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ.

Ο κ. Κοέλιο, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, δήλωσε πως δεν θα στηρίξει τα νέα μέτρα λιτότητας, ενώ έκανε λόγο για ανεπαρκή και βεβιασμένη πολιτική. Ως προς τον κίνδυνο δημιουργίας πολιτικής κρίσης, ο κ. Κοέλιο επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση μειοψηφίας που δεν συμβουλεύθηκε την αντιπολίτευση προτού ανακοινώσει το νέο πακέτο λιτότητας.

Διευκρίνισε ότι η παράταξή του στηρίξει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί και από τις Βρυξέλλες για την Πορτογαλία αλλά όχι τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προωθεί την επίτευξη τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v