Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη: Νέο κύμα επίθεσης με 110 τόμαχοκ

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Πυραυλικές επιθέσεις τη νύχτα από ΗΠΑ. Χτυπήθηκε το παλάτι, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χαμίς Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του.

Λιβύη: Νέο κύμα επίθεσης με 110 τόμαχοκ
Για δεύτερη νύχτα συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη με ρίψη 110 πυραύλων tomahawk και η Ουάσιγκτον ανέλαβε "προσωρινά" την ηγεσία αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης και ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος εκφράζει δεύτερες σκέψεις.

Όσον αφορά στις στρατιωτικές κινήσεις, κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη κύμα επιθέσεων, ενώ χτυπήθηκε ακόμη και του παλάτι του Μουαμάρ Καντάφι. Σύμφωνα με ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης της Λιβύης και με αραβικά ΜΜΕ, ο έκτος γιος του Καντάφι, Χαμίς, φέρεται να υπέκυψε στα τραύματά του, έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας το Σάββατο.

Η πρώτη επίθεση τη νύχτα του Σαββάτου έγινε από γαλλικά αεροσκάφη και σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία χτυπήθηκαν κυρίως στρατιωτικά τανκς και βαρύς οπλισμός στον δρόμο προς τη Βεγγάζη. Το δεύτερο κύμα επίθεσης έγινε κυρίως από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, ενώ ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου στρατού, κ.  Μπιλ Γκόρντεϊ, δήλωσε πως "αναλαμβάνουμε την ηγεσία των συμμαχικών επιχειρήσεων, υπό τον στρατηγό Ham", σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: "Στις επόμενες ημέρες σκοπεύουμε να παραδώσουμε (τη διεύθυνση των επιχειρήσεων)".

Ακόμη και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μόσχα, δήλωσε πως αναμένει παράδοση "της βασικής υπευθυνότητας" τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως στη Γαλλία ή στη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, τέσσερις δημοσιογράφοι των "N.Y. Times", που είχαν συλληφθεί από τις δυνάμεις του Μ. Καντάφι, βρίσκονται στην τουρκική πρεσβεία.

Χτυπήθηκε το παλάτι του Καντάφι

Ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων, διότι αποτελούσε κέντρο "διοίκησης και ελέγχου" των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της συμμαχίας. Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος κ. Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο. Νωρίτερα, στην Τρίπολη είχαν ακουστεί δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια, στα νότια της πρωτεύουσας.

Συνεδριάσεις ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν πάρει μεν το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -αφού η Μόσχα και το Βερολίνο απείχαν από την ψηφοφορία-, όμως δεν δόθηκε έγκριση από το ΝΑΤΟ, αφού υπάρχουν αντιδράσεις μεταξύ άλλων και από την Τουρκία. Οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών, στη συνάντηση που θα επαναλάβουν σήμερα (Δευτέρα), θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.

Δεύτερες σκέψεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα έσπευσε σήμερα να επισημάνει πως ο Αραβικός Σύνδεσμος σέβεται το ψήφισμα του ΟΗΕ και τόνισε πως "η θέση του συνδέσμου ως προς τη Λιβύη ήταν αποφασιστική από την πρώτη στιγμή, όταν παγώσαμε τη συμμετοχή της χώρας, τότε ζητήσαμε από τον ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Σεβόμαστε το ψήφισμα του ΟΗΕ και δεν υπάρχει καμία διαμάχη ως προς αυτό". Πρόκειται για ανασκευαστικές δηλώσεις σε όσα είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο ίδιος ο Μούσα, όταν εξέφρασε την ανησυχία του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. "Συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε στην κατεύθυνση της προστασίας των ανθρώπινων ζωών. Καλούμε όλες τις πλευρές να λαμβάνουν αυτό υπόψη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις", είχε αναφέρει.

Ακολούθησε διπλωματικός μαραθώνιος. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα μίλησε με τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τους ηγέτες της Αλγερίας και του Κουβέιτ για να εξασφαλίσει την κρίσιμη στήριξη των αραβικών κρατών. "Νομίζω ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τις στρατιωτικές επιπτώσεις όταν ζητά επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων", σχολίασε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ενώ πιο διπλωματικός ήταν ο χειρισμός της Γαλλίας: διά του εκπροσώπου της γαλλικής κυβέρνησης δηλώθηκε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Δεν είναι στόχος η ανατροπή του Καντάφι

Σημαντικά είναι τα ερωτήματα ως προς το ποιος είναι ο στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Ναύαρχος Μάικ Μούλεν, δήλωσε στο CBS πως η κατάληξη της στρατιωτικής επιχείρησης είναι "πολύ αβέβαιη" και παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως να οδηγήσει σε αδιέξοδο.

"Νομίζω πως βασικά η κατάσταση θα πρέπει να επιλυθεί από τον λιβυκό λαό", δήλωσε ίδιος ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Ρόμπερτ Γκέιτς, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος δεν είναι η ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μπει στο στόχαστρο των διεθνών δυνάμεων ο ίδιος ο Καντάφι, ο κ. Γκέιτς σημείωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών η οποία επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη. "Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δράσουμε στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", υπογράμμισε κατά τη συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρωσία.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v