Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Κίνδυνος ραδιενέργειας στα τρόφιμα

Σοβαρότερος από είχε αρχικά εκτιμηθεί είναι ο κίνδυνος ραδιενέργειας στα τρόφιμα, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μερική εκκένωση του εργοστασίου στην Φουκουσίμα, αλλά και ανάκτηση της ηλεκτροδότησης

Ιαπωνία: Κίνδυνος ραδιενέργειας στα τρόφιμα
Σοβαρότερος από είχε αρχικά εκτιμηθεί είναι ο κίνδυνος ραδιενέργειας στα τρόφιμα, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για ένα τοπικό πρόβλημα. Παράλληλα, ενώ νωρίτερα η διεθνής κοινότητα είχει αναθαρρήσει από την αποκατάσταση των καλωδίων ηλεκτροδότησης, το πρακτορείο Jiji μεταδίδει πως και πάλι βγαίνει λευκός καπνός από τους αντιδραστήρες Νο. 2ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία προχώρησε σε μερική εκκένωση του εργοστασίου. Η πυρηνική αρχή της Ιαπωνίας δήλωσε ωστόσο, πως σταμάτησε να βγαίνει λευκός καπνός από τον αντιδραστήρα Νο. 3.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πως η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα αποτελεί τελικά πιο σοβαρό πρόβλημα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ τόνισε πως η μόλυνση των τροφίμων δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη περιοχή. Επισημαίνεται πως η Ιαπωνία εξάγει φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και θαλασσινά. Η Κίνα και η Νότιος Κορέα δήλωσαν πως θα εντείνουν τις εξετάσεις ραδιενέργειας στις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο υγείας απηύθυνε έκκληση σε κατοίκους που διαμένουν κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα να σταματήσουν να πίνουν νερό από τη βρύση, μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo. Μάλιστα, η κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση ακατέργαστου γάλακτος από την περιοχή της Φουκουσίμα και σπανακιού από την ευρύτερη περιοχή κοντά στη Φουκουσίμα, ενώ είναι πιθανό να ανακοινώσει σήμερα περισσότερους περιορισμούς σε ότι αφορά τα τρόφιμα.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι μοιράζουν ταμπλέτες ιωδίου σε Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ναγκόγια, το Τόκο, την Γιοκοχάμα και άλλα μέρη της Ιαπωνίας. Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι πρόκειται για "προληπτικό μέτρο" ενώ τονίζεται πως δεν θα πρέπει να γίνει τώρα λήψη του χαπιού.

Και πάλι λευκός καπνός στους αντιδραστήρες

Πρόοδος φαίνεται να επιτυγχάνεται σε ότι αφορά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα, καθώς οι μηχανικοί κατάφεραν να αποκαταστήσουν τα καλώδια ηλεκτροδότησης και στους έξι αντιδραστήρες. Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στον αντιδραστήρα Νο 2 ενώ λειτουργεί η αντλία νερού στον αντιδραστήρα Νο 5. Ωστόσο, η κατάσταση δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο, με την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας να δηλώνει πως αυξάνεται η πίεση στον αντιδραστήρα Νο 3, που είναι και ο πιο επικίνδυνος. Παράλληλα, το πρακτορείο Jiji μεταδίδει πως και πάλι βγαίνει λευκός καπνός από τους αντιδραστήρες Νο. 2 και Νο. 3, ενώ επισήμως ανακονιώθηκε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία προχώρησε στην μερική εκκένωση του εργοστασίου Daiichi.

Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας παράλληλα, κάνει λόγο για «κάποιες θετικές εξελίξεις» αν και επισημαίνει πως «η γενική κατάσταση παραμένει σοβαρή». Η πυρηνική αρχή της Ιαπωνίας παράλληλα, επεσήμανε πως υπάρχει κίνδυνος για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο Daiichi να εισπνεύσουν ραδιενεργή σκόνη, διευκρινίζοντας ωστόσο. πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ, κ. Gregory Jaczko δήλωσε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο φαίνεται να υποχωρούν.

Σύμφωνα με το πρακτορέιο NHK, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργαστασίου προχώρησε σε προσωρινή απομάκρυνση κάποιων εργαζόμενων, ενώ επισημαίνεται πως φαίνεται καπνός από τον αντιδραστήρα Νο 3.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Warren Buffet.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της για τις ασιατικές οικονομίες αναφέρει πως πιθανώς το κόστος από τον σεισμό και το τσουνάμι ενδέχεται να αγγίξει τα 235 δισ. δολ. Η Παγκόσμια Τράπεζα ωστόσο, κάνει λόγο για «βραχυπρόθεσμο οικονομικό πλήγμα» για την Ιαπωνία, ενώ επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος για τις γειτονικές ασιατικές οικονομίες θα είναι περιορισμένος. Η Παγκόσμια Τράπεζα τόνισε πως η εμπειρία διδάσκει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ιαπωνίας θα επηρεαστεί αρνητικά στα μέσα του 2011. «Η ανάπτυξη ωστόσο θα πρέπει να ανακάμψει στα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι προσπάθειες ανασυγκρότησης, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και πέντε χρόνια, ανεβάζουν στροφές» αναφέρει

Από ην άλλη πλευρά, η Moody’s σε έκθεσή της επισημαίνει πως την τελευταία εβδομάδα η εικόνα για την οικονομία, την πιστοληπτική αξιολόγηση, τον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο αλλά και τον μη χρηματοοικονομικό κλάδο, έχει επιδεινωθεί. «Η χρηματοδότηση των προσπαθειών ανάκαμψης με επιπρόσθετο κυβερνητικό δανεισμό, αναμένεται να καθυστερήσει την οποιαδήποτε επιστροφή σε μια τροχιά δημοσιονομικής ενοποίησης, και μπορεί να επισπεύσει το σημείο όπου οι επενδυτές στα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα θα χάσουν την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να συγκρατήσει το χρέος της», επισημαίνει η Moody’s

Παρόλα αυτά, η Ιαπωνία βρήκε απροσδόκητη στήριξη από τον Warren Buffet ο οποίος δήλωσε πως αν και η Ιαπωνία η Ιαπωνία δέχθηκε ένα «τεράστιο χτύπημα» δεν θα πρέπει να προχωρήσουν οι επενδυτές σε ρευστοποιήσεις ιαπωνικών μετοχών, ενώ αντιθέτως έκανε λόγο για σημαντική «αγοραστική ευκαιρία»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei, η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε ενέσεις κεφαλαίων στις τράπεζες ώστε να στηριχθούν οι πληγείσες περιοχές και να έχουν άμεση πρόσβαση σε πίστωση οι επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές. Το δημοσίευμα δεν αναφέρει το ύψος των κεφαλαίων, αλλά επισημαίνει πως βάσει πρόσφατης νομοθεσίας υπάρχει περιθώριο για κεφάλαια 11 τρισ γεν (136 δισ. δολ)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v