Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτο κύμα αεροπορικών επιθέσεων στη Λιβύη

Τρίτο κύμα αεροπορικών επιθέσεων στη Λιβύη εξαπέλυσαν οι δυτικές δυνάμεις νωρίς τη Δευτέρα, έχοντας ήδη εμποδίσει την προέλαση των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι στη Βεγγάζη.

Τρίτο κύμα αεροπορικών επιθέσεων στη Λιβύη
Τρίτο κύμα αεροπορικών επιθέσεων στη Λιβύη εξαπέλυσαν οι δυτικές δυνάμεις νωρίς τη Δευτέρα, έχοντας ήδη εμποδίσει την προέλαση των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι στη Βεγγάζη.

Οι ΗΠΑ, που πραγματοποιούν τις αεροπορικές επιθέσεις με τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τον Καναδά (μεταξύ άλλων), δήλωσαν πως η εκστρατεία φέρνει αποτελέσματα και απέρριψαν την ανακοίνωση του λιβυκού στρατού το βράδυ της Κυριακής για κατάπαυση πυρός.

Πάντως, τόνισαν τα όρια που θα έχει η αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη, παρά τις επιθέσεις, τονίζοντας πως οι Λίβυοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν την τύχη της χώρας τους.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, κ. Tom Donilon, δήλωσε πως ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι έχει χάσει τη νομιμοποίησή του και έχει απομονωθεί, ωστόσο ο στόχος της στρατιωτικής δράσης είναι να προστατευτούν οι Λίβυοι πολίτες, όχι να εκδιωχθεί ένας ηγέτης από την εξουσία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Robert Gates, εν πτήσει προς τη Ρωσία, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν θα έχουν προνομιακό ρόλο στον συνασπισμό που θα διατηρήσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ενώ αναμένει η βασική ευθύνη της αποστολής να μεταβιβαστεί σε άλλους εντός των ημερών.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε πως ένα από τα βρετανικά υποβρύχια το βράδυ της Κυριακής έριξε πυραύλους Tomahawk στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος επιθέσεων για την επιβολή της απόφασης του ΟΗΕ, ενώ η Ιταλία δήλωσε πως και αυτή έχει πολεμικά αεροσκάφη στον αέρα.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα συνεχίζει να αντιτίθεται στις αεροπορικές επιθέσεις των Δυτικών στη Λιβύη και η μεγαλύτερη εφημερίδα της κατηγορεί τις χώρες που υποστηρίζουν τις επιθέσεις για παραβίαση των διεθνών κανόνων και τονίζει πως αυξάνεται ο κίνδυνος για νέες αναταραχές στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Ναύαρχος M. Mullen, δήλωσε χθες ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη έχει επιβληθεί αποτελεσματικά. Ωστόσο, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα είναι πολύ αβέβαιο και αναγνώρισε ότι μπορεί να προκύψει αδιέξοδο με τον Μ. Καντάφι.

Αξίζει ακόμη να σημειωθούν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος υπογράμμισε πως οι Άραβες δεν επιθυμούσαν στρατιωτικές επιθέσεις από δυτικές δυνάμεις που πλήττουν αμάχους όταν ο Σύνδεσμος συμφώνησε στη no-fly zone.

Ανέφερε επίσης ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθεί η κατάσταση στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Λιβύη.

Προηγήθηκαν εκτεταμένες επιθέσεις με βομβαρδιστικά αεροσκάφη Stealth και άλλα αμερικανικά μαχητικά σε επίγειους στόχους της Λιβύης.

Από την πλευρά του, ο Μ. Καντάφι έδωσε νέα εντολή σε όλες τις μονάδες του για κατάπαυση του πυρός, ενώ νωρίτερα προειδοποίησε για αντίποινα, ανακοίνωσε πως θα ανοίξει στους πολίτες τις αποθήκες όπλων και ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ μίλησε για μακροχρόνιο πόλεμο στον οποίο θα ηττηθούν οι ξένοι "τρομοκράτες και βάρβαροι" που επιτέθηκαν στη Λιβύη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v