Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Στροφή στην online ενημέρωση το 2010

Πέφτουν οι εφημερίδες στην προτίμηση για ενημέρωση στις ΗΠΑ, ενώ για πρώτη φορά περισσότεροι ήταν εκείνοι που δήλωσαν ότι διαβάζουν τα νέα από το διαδίκτυο, το οποίο έρχεται δεύτερο στην προτίμησή τους, μετά την TV.

ΗΠΑ: Στροφή στην online ενημέρωση το 2010
Μικρή βελτίωση φαίνεται πως παρουσίασε ο κλάδος των media στις ΗΠΑ το 2010, ενώ στους περισσότερους τομείς υπήρξαν ενδείξεις μικρής ανάκαμψης των εσόδων. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως άρχισαν να περιορίζονται οι περικοπές στον κλάδο, ενώ ορισμένα από τα πειράματα που γίνονται σε ότι αφορά την εύρεση νέων μοντέλων εσόδων δείχνουν σημάδια άνθησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση The State of the News Media 2011 (η οποία παραθέτει τα στοιχεία για το 2010 και προβλέπει τις τάσεις για το 2011), ο ρυθμός με τον οποίον μεταβάλλεται το τοπίο των media επιταχύνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι κινητές συσκευές έχουν ήδη γίνει ένας σημαντικός παράγοντας σε ότι αφορά τη διάδοση των ειδήσεων, ενώ επιταχύνεται η ανάπτυξη της «μετάβασης» στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το ήμισυ των αμερικανών (47%) λαμβάνουν κάποιας μορφής τοπικές ειδήσεις από κινητή συσκευή, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί. Παράλληλα, για πρώτη φορά περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν ότι διάβασαν ειδήσεις από το διαδίκτυο, σε σύγκριση με τις εφημερίδες.

Μάλιστα, όπως φαίνεται από την έκθεση, το διαδίκτυο έρχεται δεύτερο στις προτιμήσεις των αμερικανών σε ότι αφορά την ενημέρωση, με την τηλεόραση να κρατά τα… σκήπτρα.

Αντίθετα, οι εφημερίδες συνέχισαν το 2010 να πλήττονται από μείωση των εσόδων –μια ένδειξη ότι τα δομικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες είναι πολύ πιο σοβαρά από αυτά των άλλων μέσων ενημέρωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά, τα έσοδα από τις online διαφημίσεις ξεπέρασαν αυτά των έντυπων εφημερίδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v