Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιματηρές συγκρούσεις στο Μπαχρέιν

Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ-Βρετανία για Μπαχρέιν. Κηρύθχηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων-διαδηλώσεων. Πέντε νεκροί και 200 τραυματίες από την έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία Μαργαριταριού.

Αιματηρές συγκρούσεις στο Μπαχρέιν
Οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται και κλιμακώνονται στο Μπαχρέιν, όπου κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων-διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα, μετά από έφοδο αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία Μαργαριταριού, που προκάλεσε πέντε νεκρούς και 200 τραυματίες.

Οπως μεταδίδει το Reuters στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν βγει πλέον άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ενώ έντονη είναι και η παρουσία στραιτωτικών ελικοπτέρων.

Μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Μπαχρέιν, όπου η κυβέρνηση έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο για να αντιμετωπίσει τις αιματηρές διαδηλώσεις. 

Ειδικότερα οι αστυνομικές δυνάμεις του Μπαχρέιν με τη συνδρομή ελικοπτέρων και τη ρήψη δακρυγόνων εκκένωσαν την πλατεία Μαργαριταριού, στην οποία είχαν στρατοπεδεύσει εδώ και εβδομάδες οι διαδηλωτές. Ακολούθησε πετροπόλεμος, ενώ οι διαδηλωτές πετούσαν βόμβες μολότοφ. Επισήμως γίνεται λόγος για 5 νεκρούς και για περίπου 200 τραυματίες.

Πηγή από νοσοκομείο του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι και τρίτος αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ τέσσερις ακόμα αστυνομικοί βρίσκονται στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι. Κανείς τους ωστόσο δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μία ημέρα νωρίτερα, η κυβέρνηση του Μπαχρέιν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δήλωσε πως "οι ένοπλες δυνάμεις πήραν εντολή να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της".

Το Reuters μετέδωσε ότι αξιωματούχος του στρατού του Μπαχρέιν δήλωσε στην τηλεόραση ότι απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλο το Μπαχρέιν.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μπαχρέιν επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 4 το απόγευμα έως τις 4 το πρωί σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας της χώρας.

Αφορμή, ανακοίνωση του κινήματος νεολαίας του Μπαχρέιν που καλούσε σε νέα διαδήλωση σήμερα στις 15:30 (12:30 GMT).

Σύμφωνα, δε, με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινεντζάντ δήλωσε πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του Μπαχρέιν κυρίως κατά σιιτών διαδηλωτών, είναι αδικαιολόγητα και ανεπανόρθωτα.

Το χρηματιστήριο της χώρας είναι κλειστό, ενώ το κόστος ασφάλισης κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009, καταγράφοντας άνοδο κατά 44 μονάδες βάσης, στις 359,37 μονάδες.

Η Fitch Ratings προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά δύο βαθμίδες, σε "ΒΒΒ" από "Α-", με αρνητικό outlook, επισημαίνοντας ως βασική αιτία τους εντεινόμενους κινδύνους πολιτικής αστάθειας. 

Η Σαουδική Αραβία έσπευσε να συνδράμει τη βασιλική οικογένεια αλ Χαλίφα με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, καθώς αυτό το μικρό βασίλειο έχει ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική σημασία και θεωρείται σουνιτικό ανάχωμα στο σιιτικό Ιράν και στις όποιες επεκτατικές βλέψεις της Τεχεράνης για επικράτηση στη Μέση Ανατολή.

"Η παρουσία ξένων δυνάμεων και η εμπλοκή σε εσωτερικά θέματα του Μπαχρέιν είναι απαράδεκτη και θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν. "Ο λαός έχει δίκαια αιτήματα και τα εκφράζει ειρηνικά. Δεν θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουν βίαια και αναμένουμε πως τα αιτήματά του θα ικανοποιηθούν πλήρως μέσω των σωστών μέτρων", συμπλήρωσε.

Επεισόδια και στη Συρία

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας απομάκρυναν από την είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο της Δαμασκού περίπου 150 άτομα που ζητούσαν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στο συγκεντρωμένο κοινό και τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε ενώ έγιναν πέντε συλλήψεις.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασάντ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του πριν από 11 χρόνια, έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η πολιτική αναταραχή που πλήττει τη Μέση Ανατολή να εξαπλωθεί στη Συρία.

Προσωπικό ασφαλείας στο Ομάν "κλείνει" το αεροδρόμιο

Εξάλλου, σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το Reuters, 400 με 500 φύλακες που εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες πραγματοποίησαν διαδήλωση στον δρόμο Μουσκάτ,  "μπλόκαροντας" την πρόσβαση στο βασικό αεροδρόμιο του Ομάν, ζητώντας υψηλότερους μισθούς.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάλεσαν τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για βίαια επεισόδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v