Πούτιν: Ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Την πιο δραστική αναδιοργάνωση της τελευταίας 10ετίας στο ρωσικό πολιτικό σύστημα εξήγγειλε ο πρόεδρος Πούτιν, αποφασίζοντας την άρση της άμεσης εκλογής των περιφερειακών κυβερνητών και συγκεντρώνοντας ακόμη περισσότερες εξουσίες στο Κρεμλίνο.

Πούτιν: Ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα
Την πιο δραστική αναδιοργάνωση της τελευταίας δεκαετίας στο ρωσικό πολιτικό σύστημα εξήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφασίζοντας την άρση της άμεσης εκλογής των περιφερειακών κυβερνητών και συγκεντρώνοντας ακόμη περισσότερες εξουσίες στο Κρεμλίνο.

Πολλοί παρατηρητές έσπευσαν να επικρίνουν τα μέτρα που επιβάλλονται μετά την τραγωδία στο σχολείο του Μπεσλάν, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια στροφή προς τον απολυταρχισμό, η οποία θα επιβραδύνει την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην επικράτεια.

Αλλοι, όπως εκφράζεται η γνώμη τους στην εφημερίδα ”Financial Times”, προειδοποιούν ότι η συγκέντρωση εξουσιών στο προεδρικό γραφείο θα επιβραδύνει ακόμη παραπάνω τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ρωσικής κυβέρνησης.

Σε έκτακτη συνέλευση των αξιωματούχων της τοπικής και ομοσπονδιακής διοίκησης, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι 89 περιφερειακοί κυβερνήτες της Ρωσίας στο μέλλον θα εγκρίνονται από τα τοπικά κοινοβούλιο έπειτα από σύσταση του ιδίου του προέδρου προκειμένου ”να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των αρχών”.

Δήλωσε επίσης ότι τα μέλη της Δούμας, του κοινοβουλίου, θα εκλέγονται πλέον αποκλειστικά βάσει κομματικής λίστας, αναιρώντας το πιλοτικό σύστημα που ισχύει σήμερα και σύμφωνα με το οποίο οι μισοί βουλευτές προκύπτουν βάσει κομματικής λίστας και οι υπόλοιποι μισοί εκλέγονται από την εκλογική περιφέρεια.

Τα μέτρα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τη λήξη του έτους, αντιπροσωπεύουν την πιο δραστική μεταρρύθμιση των πολιτικών θεσμών της Ρωσίας μετά την υιοθέτηση του πρώτου μετα-σοβιετικού συντάγματος, υπό τον πρώην πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν το 1993.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v