Προς σταθερή παραγωγή και πλαφόν ο OPEC

Tο καρτέλ προβλέπεται να κρατήσει σταθερή την παραγωγή και το πλαφόν παραγωγής πετρελαίου κατά τη σύνοδο στη Βιέννη την Τετάρτη, ενώ αναλυτές δεν αποκλείνουν ακόμη και μείωση της παραγωγής αργότερα. Πρόσβαση στις πηγές των μελών του οργανισμού ζητεί η Total, μέσω συνέντευξης του προέδρου της στους FT.

Προς σταθερή παραγωγή και πλαφόν ο OPEC
Στελέχη του OPEC εκτιμούν ότι το καρτέλ θα αποφασίσει να κρατήσει σταθερή την παραγωγή και το πλαφόν παραγωγής πετρελαίου κατά τη σύνοδο στη Βιέννη την Τετάρτη, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του προϊόντος κινούνται στα ύψη και η ζήτηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 28 χρόνων.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Total ζητεί να επιτραπεί στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες η πρόσβαση στις πηγές των μελών του καρτέλ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις που θα καλύψουν την αύξηση της ζήτησης στα επόμενα χρόνια.

Το πετρελαϊκό καρτέλ φοβάται την επιβράδυνση της ζήτησης και ορισμένα μέλη του μάλιστα θεωρούν ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, είτε σε έκτακτη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του έτους είτε στην επόμενη επίσημη σύνοδο τον Μάρτιο.

Στην επικείμενη κρίσιμη σύνοδο ο OPEC δεν αναμένεται να αποφασίσει αύξηση του πλαφόν παραγωγής, το οποίο επιβάλλει στα μέλη του και διαμορφώνεται στα 26 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως χαμηλότερα της πραγματικής παραγωγής. Η ποσόστωση είναι η υψηλότερη που έχει ισχύσει από τον χειμώνα του 2000.

Το καρτέλ αναμένεται επίσης να συζητήσει για τη μεταβολή του στόχου κλίμακας τιμών, που σήμερα διαμορφώνεται στα 22-28 δολάρια ανά βαρέλι.

Οριστική απόφαση πάντως για το ζήτημα της κλίμακας-στόχου δεν αναμένεται πριν από τη σύνοδο μακροπρόθεσμης στρατηγικής, κατά την οποία τα μέλη συζητούν για τις μακροπρόθεσμες τάσεις προσφοράς και ζήτησης, τιμών και ποσοστώσεων, που θα πραγματοποιηθεί στην Τζέντα 11 και 12 Οκτωβρίου.

Λίγα 24ωρα πριν από την πραγματοποίηση της κρίσιμης αυτής συνόδου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total ζήτησε από το καρτέλ να επιτρέψει στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες να εισέλθουν στις αγορές τους, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις που θα καλύψουν την αύξηση της ζήτησης στα επόμενα χρόνια.

Ο Thierry Desmarest, σε συνέντευξή του στους ”Financial Times”, τονίζει ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν νέες πηγές ώστε να καλυφθεί σε ένα βαθμό η έλλειψη παραγωγικής δυνατότητας που παρατηρείται.

”Εχει μεγάλη σημασία να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να επενδύσουμε περισσότερο στις χώρες-μέλη του OPEC μέσα από κοινοπραξίες με κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις Desmarest έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί η Total αυξάνει την παραγωγή της κατά 4%-5% ετησίως τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τους αργούς ρυθμούς εξόρυξης και παραγωγής που επικρατούν.

Για να αποδώσει ένα έργο εξόρυξης συνήθως περνούν 5-10 χρόνια, ενώ υπάρχουν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ με προσβάσιμες πηγές οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρηγορότερα με τη βοήθεια των ξένων πολυεθνικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v