Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Ε: Ο T.Geithner ζητά λύση στην κρίση χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner χειροκρότησε τις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις ως απάντηση στην κρίση χρεών της ευρωζώνης.

Ε.Ε: Ο T.Geithner ζητά λύση στην κρίση χρέους
Λύση στην κρίση χρέους της Ε.Ε. ζήτησε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner, μεταφέροντας σχετικό αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ, Barrack Obama, στις συναντήσεις του με τον γερμανό ομόλογό του, Wolfgang Schaeuble και τον επικεφαλής της ΕΚΤ.  

Ο κ. Timothy Geithner χειροκρότησε τις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις ως απάντηση στην κρίση χρεών της ευρωζώνης, ενώ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήρε τις προσπάθειες Ελλάδας και Πορτογαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Οι χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα χρέη έχουν προχωρήσει σε οδυνηρές περικοπές» είπε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, μετά από συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατά τον κ. Geithner, «η διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι αξιοσημείωτη, αναφορικά με το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Wolfgang Schaeuble στο Βερολίνο, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι οι ηγέτες των κρατών της Ευρώπης έχουν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις κι έχουν αποσαφηνίσει ότι θα κάνουν ότι χρειαστεί για να «διασώσουν» το ευρώ.

«Οι 17 χώρες-μέλη έδειξαν σαφώς ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουν το ευρώ και για τις προσπάθειες αυτές έχει μεγάλο σεβασμό», είπε ο κ. Geithner. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είμαστε σε ισχυρότερη θέση απ’ ότι τρεις μήνες, έξι μήνες, εννέα μήνες πριν». Και ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος ότι η παγκόσμια οικονομία όχι μόνον στις δύο χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία) αλλά και στην Ευρώπη θα έχει θετική εξέλιξη».

Νωρίτερα, ο κ. Geithner είχε συναντήσεις με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Jean-Claude Trichet και τον απερχόμενο διοικητή της γερμανικής Bundesbank, κ. Axel Weber. Με τον κ. Schaeuble συζητήθηκαν επίσης οι διεθνείς προσπάθειες επιβολής κυρώσεων στον Λίβυο ηγέτη Moammar Gadhafi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v