Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Ε: Αυστηρά τα κριτήρια των νέων stress tests

Η European Banking Authority, θα θέσει αυστηρά κριτήρια για τον νέο κύκλο stress tests στις τράπεζες της περιφέρειας, σύμφωνα με «διαρροή» εγγράφων που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters.

Ε.Ε: Αυστηρά τα κριτήρια των νέων stress tests
Η νέα ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η European Banking Authority, θα θέσει αυστηρά κριτήρια για τον νέο κύκλο stress tests στις τράπεζες της περιφέρειας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι μπορούν να αντέξουν μια μελλοντική κρίση, σύμφωνα με «διαρροή» εγγράφων που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters.

Τα τεστ αντοχής που θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες σε 88 ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν το 65% των συνολικών ενεργητικών της κοινότητας, έχουν στόχο να καθορίσουν το πώς θα αντιδρούσαν οι οίκοι στην περίπτωση σοβαρής οικονομικής κρίσης. Τα κριτήρια που θα καθορίσουν αν θα επιτύχουν ή θα αποτύχουν οι τράπεζες, θα κοινοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που εξασφάλισε το Reuters, στο «αντίξοο σενάριο» περιλαμβάνονται τα εξής δεδομένα:

? Συρρίκνωση 0,5% στην ευρωζώνη το 2011 και πτώση 15% στις ευρωπαϊκές μετοχές.

? Αύξηση 75 μονάδων βάσης στα μακροπρόθεσμα yields των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης και κάθετη επιδείνωση στην αγορά real estate.

? Αυξημένη ένταση στην αγορά χονδρικής χρηματοδότησης, που θα προκαλέσει αύξηση 125 μονάδων βάσης στο κόστος διατραπεζικής βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

? Περαιτέρω συρρίκνωση 0,2% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2012.

? Παγκόσμιο σοκ στην ζήτηση που θα εκπορεύεται από τις ΗΠΑ καθώς και η επίδραση μιας υποτίμησης 4% του δολαρίου.

Όπως βλέπουμε, σε αντίθεση με τον περσινό κύκλο των «τεστ αντοχής», στον κύκλο 2011 περιλαμβάνεται το κριτήριο της πιθανότητας αύξησης του κόστους διατραπεζικού δανεισμού.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να ενσωματώσουν «κούρεμα» αποτιμήσεων στα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων με βάση το «αντίξοο» σενάριο, με haircut 3,5% στα 10ετή γερμανικά ομόλογα και 7,6% στα βρετανικά ομόλογα ανάλογης λήξης, σύμφωνα με τα έγγραφα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v