Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Κίνητρα εκδημοκρατισμού για τη Β. Αφρική

Οικονομική στήριξη, χαλάρωση κανόνων μετανάστευσης και ενίσχυση διμερούς εμπορίου εξετάζει η Ε.Ε. σε αντάλλαγμα για εκδημοκρατισμό των χωρών της βορείου Αφρικής, σύμφωνα με προσχέδιο που αποκαλύπτουν οι FT.

ΕΕ: Κίνητρα εκδημοκρατισμού για τη Β. Αφρική
Κίνητρα εκδημοκρατισμού, όπως οικονομική στήριξη αλλά και χαλάρωση των κανονισμών για τη μετανάστευση, εξετάζει η Ε.Ε. για τις χώρες της βορείου Αφρικής, σύμφωνα με προσχέδιο που αποκαλύπτουν οι «Financial Times».

«Σύμφωνα με σχέδιο που προετοιμάζεται ενόψει της συνόδου κορυφής την Παρασκευή, η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει κίνητρα προς τις χώρες της βορείου Αφρικής, όπως τη χαλάρωση των κανόνων μετανάστευσης και την επιπλέον αναπτυξιακή στήριξη, ώστε να τις δελεάσει προς την επιβολή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει το δημοσίευμα. Οι «F.T.» κάνουν λόγο για οικονομικής και ρυθμιστικής φύσεως «καρότα» προς τα καθεστώτα των χωρών της Β. Αφρικής, «εκ των οποίων και η χαλάρωση των εμποδίων στο εμπόριο», ώστε να υπάρξουν βήματα όπως εκλογές, συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο σύστημα δικαιοσύνης των εν λόγω χωρών.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά με ορισμένα νέα εργαλεία τα οποία συζητάμε θα είναι ευκολότερο», δηλώνει ο κ. Stefan Fule, Ευρωπαίος επίτροπος, και συμπληρώνει: «Θα έχουμε περισσότερα να προσφέρουμε σε χώρες που προχωρούν σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και θα κάνουμε λιγότερους συμβιβασμούς με όσους δεν ακολουθούν αυτόν τον δρόμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v