Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι και η στρατιωτική λύση για Λιβύη

Επίθεση σε πόλεις της αν. Λιβύης που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς πραγματοποίησαν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μ. Καντάφι, ενώ πολεμική ένταση επικρατεί και σε πόλεις που βρίσκονται δυτικά της Τρίπολης.

Στο τραπέζι και η στρατιωτική λύση για Λιβύη
Το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές ως απάντηση στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λιβύη, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κ. Μπ. Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, κ. J. Gillard.

 Εν τω μεταξύ, επίθεση σε πόλεις της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς, πραγματοποίησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μ. Καντάφι, ενώ πολεμική ένταση επικρατεί και σε μικρές πόλεις που βρίσκονται δυτικά της Τρίπολης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στενός συνεργάτης του Λίβυου δικτάτορα ζήτησε σήμερα να υπάρξει διάλογος με τους αντικαθεστωτικούς, όμως οι τελευταίοι απέρριψαν την πρόταση αν προηγουμένως δεν παραδοθεί ο Μ. Καντάφι.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μεταδίδει ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν ανακαταλάβει αρκετές πόλεις οι οποίες είχαν περάσει υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, μεταξύ των οποίων η Misrata, η Ras Lanuf και η Tobruk.

Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες και αντικαθεστωτικοί διαψεύδουν αυτούς τους ισχυρισμούς, όπως μεταδίδει το BBC. 

Χθες, όπως μεταδίδει το Reuters, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι η λιβυκή κυβέρνηση προχωρά σε κατάργηση όλων των τελωνειακών επιβαρύνσεων σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα ευρείας χρήσης και σε κατάργηση των φόρων παραγωγής και κατανάλωσης. Όπως ανέφερε, οι φοροαπαλλαγές αυτές αποφασίστηκαν "επ’ ευκαιρία των μεγάλων λιβυκών νικών κατά των τρομοκρατικών συμμοριών".

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των "Sunday Times" ανέφερε ότι οι Λίβυοι αντάρτες έχουν αιχμαλωτίσει βρετανική ομάδα ειδικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια μυστικής διπλωματικής αποστολής να έρθει σε επαφή με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, μιλώντας στο Fox, επιβεβαίωσε την ύπαρξη μικρής διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει επί του δημοσιεύματος για τις ειδικές δυνάμεις. Το Fox μετέδωσε επίσης πως δεν υπάρχουν σχέδια για χρήση βρετανικών επίγειων στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αναταραχές στη Λιβύη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μάλιστα, ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα την επιβολή κυρώσεων -μεταξύ των οποίων το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση μετακίνησης του Καντάφι, της οικογένειάς του και των υπασπιστών του-, ενώ με την απόφαση ο Καντάφι και ο στενός κύκλος του παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο ώστε να διερευνηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σε συνέντευξή του όμως σε γαλλική εφημερίδα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή, ο Καντάφι δήλωσε πως θα καλωσόριζε μια έρευνα από τον ΟΗΕ ή την Αφρικανική Ένωση σε ό,τι αφορά τις βίαιες ταραχές στη χώρα.

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για Υεμένη

Εξάλλου, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Υεμένη, όπου τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν την Παρασκευή, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν καθιστική διαδήλωση στην πόλη του Άντεν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ΗΠΑ ειδοποίησαν σήμερα τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Υεμένη και συμβούλευσαν όσους ήδη βρίσκονται εκεί να σκεφτούν να αναχωρήσουν από τη χώρα, τονίζοντας πως η απειλή στην Αραβική Χερσόνησο είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Στο αμερικανικό ανακοινωθέν, συγκεκριμένα, τονίζεται: "Το ΥΠΕΞ προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Υεμένη. Όσοι Αμερικανοί πολίτες ήδη βρίσκονται στην Υεμένη θα πρέπει να σκεφτούν να αναχωρήσουν. Το επίπεδο απειλής για την ασφάλεια στην Υεμένη είναι ιδιαίτερα υψηλό εξαιτίας των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων και της κοινωνικής αναταραχής".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v