Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: Μάχη για επαναδιαπραγμάτευση των όρων

Περιθώρια ελιγμών βλέπει ο νικητής των ιρλανδικών εκλογών στις διαπραγματεύσεις του Δουβλίνου για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας στήριξης και ειδικότερα για μείωση του επιτοκίου.

Ιρλανδία: Μάχη για επαναδιαπραγμάτευση των όρων
Περιθώρια ελιγμών βλέπει στις διαπραγματεύσεις του Δουβλίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο νικητής των εκλογών της Παρασκευής και ηγέτης του Fine Gael, κ. Enda Kenny. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο κ. Kenny τονίζει ότι βασικός του στόχος είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας στήριξης της Ιρλανδίας των 85 δισ. ευρώ, στην οποία προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, ο κ. Kenny δήλωσε: "Βλέπω περιθώρια χειρισμών στο θέμα του επιτοκίου δανεισμού και στους όρους του κόστους της συμφωνίας στήριξης και ειδικότερα όσον αφορά στις τραπεζικές δομές". Ερωτηθείς για το εάν θα αναφέρει το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών της Ιρλανδίας, ανέφερε πως προτιμά να συζητά στη βάση συνεργασίας και συναίνεσης.

Στη συμφωνία, όπου περιλαμβάνεται στήριξη 45 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., το επιτόκιο υπολογίζεται στο 5,7%. Ο κ. Kenny δεν έχει αποσαφηνίσει τον στόχο μείωσης του επιτοκίου. "Θα κινηθούμε την επόμενη εβδομάδα", σημέιωσε, καθώς θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Ελσίνκι με Ευρωπαίους ηγέτες, εκ των οποίων και η κ. Angela Merkel, στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι έχει έρθει σε επικοινωνία με Ευρωπαίους αξιωματούχους και τόνισε πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενδεχομένως να είναι πιο δεκτικές σε συμβιβασμό, δεδομένου ότι ο νέος επικείμενος γύρος των τεστ κοπώσεως μπορεί να αποκαλύψει αδυναμίες και των δικών τους τραπεζών.

"Άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να έχουν σοβαρές δυσκολίες όταν ολοκληρωθούν τα stress tests", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Kenny. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v