Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Boeing το deal των $30δισ του Πενταγώνου

Έντονη δυσαρέσκεια από Κομισιόν και Βερολίνο για την απόφαση του Πενταγώνου να αναθέσει στην Boeing συμβόλαιο $30 δισ. για 179 ιπτάμενα τάνκερ ανεφοδιασμού, απορρίπτοντας την προσφορά της Airbus

Στην Boeing το deal των $30δισ του Πενταγώνου
Νέα διατλαντική διαμάχη ενδεχομένως να προκληθεί μετά την απόφαση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να αναθέσει στην αμερικανική Boeing το συμβόλαιο ύψους 30 δισ. δολ. για την αγορά 179 ιπτάμενων τάνκερ ανεφοδιασμού απορρίπτοντας την αντίστοιχη προσφορά της ευρωπαϊκής Airbus.

Η Κομισιόν εξέφρασε την δυσαρέσκειά της, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως θα πρέπει να ερευνηθεί εάν η διαδικασία ανάθεσης του έργου ήταν δίκαιη. «Η απόφαση αφήνει μία πικρή γεύση γιατί δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο εάν η διαδικασία ήταν δίκαιη» δήλωσε ο Peter Hintze στο Reuters.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, William Lynn δήλωσε πως «η Boeing ήταν ο ξεκάθαρος νικητής» γιατί προσέφερε καλύτερη συμφωνία σε μία εποχή με έντονες πιέσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Και οι αναλυτές πάντως, ξαφνιάστηκαν από την απόφαση του Πενταγώνου, καθώς εκτιμούσαν ότι η EADS θα προσέφερε επιθετικά χαμηλότερη προσφορά. Ο Richard Aboulafia της Teal Group έκανε λόγο για «μεγάλη έκπληξη» εξηγώντας πως εάν το Πεντάγωνο εμμείνει σε αυτή την απόφαση, τότε η Boeing θα έχει πετύχει να φρενάρει την μεγαλύτερη πρωτοβουλία της EADS στον αμυντικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v