Σταθερά στο 4,75% τα βρετανικά επιτόκια

Αμετάβλητα στο 4,75% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, αναμένοντας να αποσαφηνιστεί η επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων στην οικονομία και τον πληθωρισμό.

Σταθερά στο 4,75% τα βρετανικά επιτόκια
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, αναμένοντας να αποσαφηνιστεί η επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων στην οικονομία και τον πληθωρισμό.

Τον Αύγουστο, η BoE προχώρησε σε επιβολή αυστηρότερης πιστωτικής, προκειμένου να περιστείλει την κατανάλωση-ρεκόρ και να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η Bank of England έχει επιβάλλει πέντε αυξήσεις των επιτοκίων από τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα σήμερα το βασικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού να διαμορφώνεται στο 4,75%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τριών ετών.

Να σημειωθεί ότι το χρέος των νοικοκυριών στη βρετανική οικονομία ξεπέρασε τον Ιούνιο για πρώτη φορά τις 1 τρισ. στερλίνες, πυροδοτώντας εκτίναξη των δαπανών, η οποία με τη σειρά της ώθησε την ανάπτυξη του ΑΕΠ β’ τριμήνου στον ταχύτερο ρυθμό τεσσάρων ετών.

Οι τιμές των οικιών, ο μεγάλος ”πονοκέφαλος” της τράπεζας, αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 22%, ενώ η βρετανική οικονομία αναπτύσσεται επί 48 συνεχόμενα τρίμηνα και η ανεργία κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο 29 ετών, στο 2,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v