ΙΕΑ: Δεν θα μείνει στα 40 δολ. το πετρέλαιο

Η διάθεση αργού πετρελαίου στην διεθνή αγορά είναι ”καλή” και οι τιμές είναι αμφίβολο ότι θα παραμείνουν πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, δηλώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η ενεργειακή υπηρεσία του ΟΟΣΑ.

ΙΕΑ: Δεν θα μείνει στα 40 δολ. το πετρέλαιο
Η διάθεση αργού πετρελαίου στην διεθνή αγορά είναι ”καλή” και οι τιμές είναι αμφίβολο ότι θα παραμείνουν πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency), η ενεργειακή υπηρεσία του ΟΟΣΑ.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κινήθηκε σε μέσο όρο 83,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Αύγουστο, δηλαδή 300.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα από τον Ιούλιο και 2,1 εκατ. περισσότερα από την προβλεπόμενο ζήτηση στο τρέχον τρίμηνο, αναφέρει η υπηρεσία που εδρεύει στο Παρίσι.

Τα αποθέματα στις βιομηχανικές χώρες είναι κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, προσθέτει η ΙΕΑ.

Η υπηρεσία διατηρεί την εκτίμησή της για τον μέσο όρο της διεθνούς ζήτησης φέτος, προβλέποντας ότι η κατανάλωση θα εκτιναχθεί κατά 2,52 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2004 στα 82,16 εκατ. βαρέλια. Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί του χρόνου, καθώς θα αυξηθεί κατά 1,77 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 83,92 εκατομμύρια.

Η ΙΕΑ, που σπανίως σχολιάζει συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα διατηρηθούν για πολύ οι τιμές σε επίπεδα υψηλότερα των 40 δολαρίων.

”Για να μείνουν οι τιμές πάνω από τα 40 δολάρια θα πρέπει να μην λαμβάνεται υπόψη η ισορροπία προσφοράς/ζήτησης, να έχουν εξαντληθεί όλα τα τεχνολογικά μέσα, να μην μπορούν οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ενεργειακή πολιτική, να μην υπάρξει ξανά ύφεση και να συνεχίσει να αυξάνεται ες αεί η κινεζική ζήτηση,” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v