Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκή απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Αυξάνονται οι φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου. ΔΝΤ, ΙΕΑ, Deutsche Bank, ML και M.S. προειδοποιούν για επανάληψη της κρίσης του 2008.

Πετρελαϊκή απειλή για την παγκόσμια οικονομία
Αυξάνονται οι φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον «ιό των εξεγέρσεων» στο ισλαμικό τόξο.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Deutsche Bank, BoA -Merrill Lynch, Morgan Stanley και Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας επισημαίνουν ότι εάν η ανοδική πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού αποδειχθεί μακροπρόθεσμη, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, η οποία μόλις πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα εξόδου από την χειρότερη κρίση των τελευταίων 50 ετών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο John Lipsky, ο υπ’ αριθμόν 2 αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντέξει υψηλότερες τιμές πετρελαίου αλλά μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. «Είναι απίθανο να δούμε ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας» δήλωσε.

Επισημαίνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει στηρίξει τις προβλέψεις του για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 4,4% σε πρόβλεψη για τιμή πετρελαίου στα 95 δολ ανά βαρέλι για το 2011.

Από τις 24 Ιανουαρίου, μία ημέρα προτού ξεκινήσουν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, η τιμή του πετρελαίου έχει ενισχυθεί κατά 9,2%. Η τιμή πετρελαίου Brent διαμορφώνεται σήμερα στα 106,62 δολ. ανά βαρέλι, ενώ την Δευτέρα ξεπέρασε τα 108 δολ. Η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε στα 96,8 δολ. ανά βαρέλι, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs η τιμή του πετρελαίου Brent θα κυμανθεί μεταξύ των 105 και 110 δολ ανά βαρέλι μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Deutsche Bank και BofA Merrill Lynch παράλληλα, προειδοποιούν ότι εάν η τιμή του πετρελαίου περάσει το όριο των 120 δολ τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, καθώς θα μειωθεί περαιτέρω η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, θα πληγούν τα εταιρικά κέρδη και οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. Ήδη αρκετά στελέχη της ΕΚΤ θέτουν θέμα πληθωριστικών πιέσεων, ενώ η σημερινή κοινοποίηση των τελευταίων πρακτικών της Τράπεζας της Αγγλίας δείχνει πως αυξάνοντα οι φωνές που ζητούν αύξηση επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, ενίσχυση στην τιμή του πετρελαίου κατά 10 δολ. «στοιχίζει» 0,5% στον αμερικανικό ρυθμό ανάπτυξης σε μία διετία. Η BoA Merrill Lynch επισημαίνει πως θα υπάρξει απειλή για την παγκόσμια οικονομία εάν η μέση τιμή πετρελαίου ανέλθει το 2011 στα 115 δολ ανά βαρέλι και στα 130 δολ. ανά βαρέλι το 2012.

«Εάν η τιμή του πετρελαίου περάσει τα 120 δολ. σε μία διατηρήσιμη βάση, τότε θα υπάρξει ουσιαστική επίπτωση στην παγκόσμια παραγωγή συγκριτικά με τα όσα προβλέπονται βάσει της κρατούσας εκτίμησης» δηλώνει και ο Jonathan Garner, της Morgan Stanley.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Nobuo Tanaka, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας δήλωσε πως εάν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι κατά το 2011, τότε ενδεχομένως να επαναληφθεί η οικονομική κρίση του 2008 για την παγκόσμια οικονομία. "Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις, υπάρχει απειλή για την σταθερότητα στην προσφορά πετρελαίου" δήλωσε.

Η BoA Merrill Lynch επισημαίνει παράλληλα, πως δεν κινδυνεύουν όλες οι χώρες το ίδιο. Στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας βρίσκονται οι αποκαλούμενες οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης, η Τουρκία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία, η Νότιος Κορέα και η Ινδονησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v