Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στο Μπαχρέιν

Πυρ εναντίον του πλήθους άνοιξε ο στρατός στο Μπαχρέιν, ενώ συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε Υεμένη, Συρία, Λιβύη, Ιορδανία, Ομάν, Ιράν.

Ανοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στο Μπαχρέιν
Πυρ κατά του πλήθους των διαδηλωτών άνοιξαν αρκετές φορές οι ένοπλες δυνάμεις στο Μπαχρέιν στο κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα, κατά την διάρκεια συμπλοκών που εκδηλώθηκαν μετά την κηδεία των νεκρών από τις αιματηρές διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο στρατός ρίχνει με δακρυγόνα αλλά και σφαίρες, ενώ τα νοσοκομεία της χώρας αναφέρουν ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι εισήχθησαν με τραυματισμούς.

Νευρικότητα στις αγορές

Μέσα στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί σε Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή, η τιμή του πετρελαίου αποκομίζει κέρδη 1% την Παρασκευή στα 87,38 δολάρια, ανεβάζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 2% και πλέον. Η JP Morgan Chase επισημαίνει ότι «οι κίνδυνοι για την προσφορά μαύρου χρυσού είναι υψηλοί και ενισχύονται περαιτέρω» όσο εξαπλώνονται οι εξεγέρσεις στο ισλαμικό τόξο.

Στις διεθνείς αγορές επικρατεί έντονη νευρικότητα εξαιτίας του κύματος αναταραχών, που «έριξε» τις κυβερνήσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο και έχει μεταδοθεί σε Μπαχρέιν, Υεμένη, Συρία, Λιβύη, Ιορδανία, Ομάν, Ιράν.


Χάος στο Μπαχρέιν

Η πλέον τεταμένη ατμόσφαιρα αυτές τις ημέρες επικρατεί στο Μπαχρέιν, όπου ο στρατός έχει «καταλάβει» την πλατεία του Μαργαριταριού στην Μανάμα και έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή νέων διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, οι ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν με βαρύ οπλισμό εναντίον του πλήθους που διαδήλωνε στην μεγάλη πλατεία της πρωτεύουσας, μετά τις κηδείες των θυμάτων των προηγούμενων ημερών διαδηλώσεων.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις σε αυτό το μικρό βασίλειο με την τεράστια γεωπολιτική σημασία, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν και αποτελεί την έδρα του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ .

Όλα δείχνουν ότι η αντίδραση της Ουάσιγκτον θα είναι η ίδια με την πολιτική που ακολούθησε στην περίπτωση Μουμπάρακ. «Οι ΗΠΑ πιστεύουν σθεναρά ότι η βία δεν είναι σωστή αντίδραση» σε ειρηνικούς διαδηλωτές που έχουν «λογικά αιτήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου κ. Jay Carney.


Στους δρόμους σε Λιβύη, Κουβέιτ, Υεμένη

Στην πόλη της Λιβύης Βεγγάζη, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε διαδηλώσεις έξω από τα δικαστήρια της χώρας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αρκετοί φυλακισμένοι δραπέτευσαν από τις φυλακές της πόλης. Ο φόρος αίματος από τις ταραχές έχει ξεπεράσει τους 20 στην Λιβύη, τη χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στη Βόρειο Αφρική. Επισημαίνεται ότι η πληροφόρηση για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί για τους δημοσιογράφους.

Στο Κουβέιτ, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τις προσπάθειες της αστυνομίας να διαλύσουν μια διαδήλωση Αράβων που ζητούσαν από την κυβέρνηση να τους δοθεί υπηκοότητα.

Στην Υεμένη, όπου οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και μία εβδομάδα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων ανάμεσα σε διαδηλωτές και στην αστυνομία στην πόλη Άντεν της νότιας Υεμένης, ανακοίνωσε νοσοκομειακή πηγή.

Στην Ιορδανία, οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Αμάν όταν οπαδοί της κυβέρνησης επιτέθηκαν σε διαδήλωση πολλών εκατοντάδων νέων που ζητούσαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για τις πρώτες βιαιότητες αφότου άρχισε το κίνημα κοινωνικής και πολιτικής αμφισβήτησης στην Ιορδανία, πριν από πολλές εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Αλγερίας, προκειμένου να κατευνάσει το λαϊκό αίσθημα, δήλωσε ότι αυτόν τον μήνα θα άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα εδώ και 19 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v