Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: 2η μέρα εκτίναξης overnight δανεισμού

Νευρικότητα προκάλεσε στις αγορές η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ιδιαίτερα αυξημένου overnight δανεισμού (16 δισ. ευρώ) των εμπορικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΕΚΤ: 2η μέρα εκτίναξης overnight δανεισμού
Νευρικότητα προκάλεσε στις αγορές η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ιδιαίτερα αυξημένου overnight δανεισμού των εμπορικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες δανείστηκαν 16,009 δισ. ευρώ από τον έκτακτο μηχανισμό τραπεζικής ρευστότητας την Πέμπτη. Την προηγούμενη ημέρα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν δανειστεί 15,8 δισ. ευρώ, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο 2009.

Ο εν λόγω μηχανισμός ημερήσιου δανεισμού κατά κανόνα χρησιμοποιείται λίγο, γιατί το επιτόκιό του φέρει «ποινή» 1,75 μονάδες βάσης πάνω από το βασικό επιτόκιο του 1% που χρεώνει η ΕΚΤ στους μηχανισμούς επαναχρηματοδότησης. Ο δανεισμό στο overnight window δεν είχε ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ από το 2011 μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Το γεγονός ότι η κατάσταση δεν συνοδεύεται με κάποια μεγάλη ένδειξη πιέσεων στην αγορά χρήματος, δημιουργεί απορίες. Μια θεωρία που κυκλοφόρησε ευρέως την πρώτη ημέρα εκτίναξης του δανεισμού, ήταν ότι πρόκειται για «λάθος» -πιθανόν εσφαλμένη εντολή με ένα μηδενικό παραπάνω από μέρους κάποιας τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v