Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικά μαθήματα από τον Warren Buffett

Ο καθοριστικός παράγοντας στην αξιολόγηση μιας επιχείρησης δεν είναι το καλό management, αλλά η δύναμη τιμολόγησης, η ικανότητα αύξησης τιμών χωρίς να μειωθεί η βάση πελατών, υποστηρίζει ο Warren Buffett.

Επενδυτικά μαθήματα από τον Warren Buffett
«Η μοναδική σημαντική απόφαση για την αξιολόγηση μιας επιχείρησης είναι η δύναμη τιμολόγησης», δήλωσε ο κ. Warren Buffett, ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, μιλώντας στην επιτροπή που ερευνά τη χρηματοοικονομική κρίση στις ΗΠΑ.

«Εάν έχεις τη δύναμη να αυξήσεις τις τιμές σου χωρίς να χάσεις μέρος της αγοράς από τον ανταγωνισμό, τότε έχεις μία πολύ καλή επιχείρηση. Εάν πρέπει να κάνεις προσευχές κάθε φορά που αυξάνεις την τιμή κατά 10%, τότε έχεις μία πολύ κακή επιχείρηση», δήλωσε ο κ. Buffett, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Στο σχετικό άρθρο επισημαίνεται ότι ο αποκαλούμενος και «γκουρού της Όμαχα» έχει τοποθετήσεις σε εταιρίες όπως η Coca Cola και η Kraft Foods, που στηρίζονται σε ισχυρά brand names για να δημιουργήσουν μία πιστή βάση πελατών. «Δεν χρειάζεται να έχεις καλό management για να έχεις μία εξαιρετική επιχείρηση», υποστήριξε ο κ. Buffett, επισημαίνοντας ότι το βασικότερο θέμα είναι να έχει η επιχείρηση ηγετική θέση στην αγορά.

Τον προηγούμενο χρόνο ο Warren Buffett αγόρασε την Burlington Nothers Santa Fe, την εταιρεία σιδηροδρόμων που κατέχει περίπου 30.000 μίλια σιδηρογραμμών στις ΗΠΑ, που συνδέο8υν παραγωγούς και διανομείς άνθρακα, σιτηρών και καταναλωτικών προϊόντων.

Ο ίδιος ο Buffett κατά καιρούς έχει πλέξει το εγκώμιο αρκετών manager από τις περίπου 70 επιχειρήσεις που ελέγχει η Berkshire. Κατά την εξαγορά της Burlington, ο Buffett δήλωσε πως υπήρξε και το πρόσθετο πλεονέκτημα της "στρατολόγησης" του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, του Matthew Rose.

"Σε γενικές γραμμές, ένα καλό management μπορεί να ωθήσει την μετοχή μίας εταιρείας παροδικά, αλλά καταλαβαίνω αυτό που λέει ο Warren" δήλώνει και ο Terry Connelly, πρύτανης του Ageno School of Business στο Golden Gate University και πρώην γενικός διευθυντής στην Salomon Brothers και συμπληρώνει: "Όσο καλό κι αν είναι το management δεν μπορεί να κάνει τίποτα όταν πρόκειται για μία κακή επιχειρηματική περίπτωση"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v