Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φλέγεται το ισλαμικό τόξο

Η κηδεία των νεκρών διαδηλωτών σήμερα στο Μπαχρέιν μπορεί να αναδειχθεί σε σημείο λαϊκής αντίστασης, ενώ ο στρατός έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις. Τουλάχιστον 20 νεκροί στη Λιβύη, όπου τα επεισόδια συνεχίζονται και σήμερα.

Φλέγεται το ισλαμικό τόξο
Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε στο ισλαμικό τόξο. Διαδηλωτές έχουν κατακλύσει από νωρίς το πρωί τους δρόμους στην πόλη Βεγγάζη της Λιβύης, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι σήμερα στο Μπαχρέιν, καθώς θα γίνουν οι κηδείες των νεκρών από τις αιματηρές διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 1,8%, ενώ, όπως επισημαίνει και έκθεση της JP Morgan Chase, οι κίνδυνοι για την προσφορά μαύρου χρυσού «είναι υψηλοί και ενισχύονται περαιτέρω» ενόσω εξαπλώνονται οι εξεγέρσεις στο ισλαμικό τόξο.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, ο στρατός έχει «καταλάβει» την πλατεία του Μαργαριταριού  και έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή νέων διαδηλώσεων, καθώς τη νύχτα εξαπέλυσε νέα έφοδο εναντίον των διαδηλωτών που είχαν στρατοπεδεύσει στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Μανάμα. Αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5 νεκρούς.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις σε αυτό το μικρό βασίλειο με την τεράστια γεωπολιτική σημασία, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν, αποτελεί την έδρα του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ και διοικείται από μία σουνιτική οικογένεια που λειτουργεί ως ανάχωμα στο σιιτικό Ιράν.

Αμηχανία στην Ουάσιγκτον

Όλα δείχνουν ότι η αντίδραση της Ουάσιγκτον θα είναι η ίδια με την πολιτική που ακολούθησε στην περίπτωση Μουμπάρακ. «Οι ΗΠΑ πιστεύουν σθεναρά ότι η βία δεν είναι σωστή αντίδραση» σε ειρηνικούς διαδηλωτές που έχουν «λογικά αιτήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου κ. Jay Carney.

Η υπουργός Εξωτερικών κ. Hillary Clinton, παράλληλα, δήλωσε πως επικοινώνησε με τον βασιλιά Αλ Χαλίφα, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για τις δράσεις των δυνάμεων ασφαλείας» και διατύπωσε την ελπίδα οι σημερινές κηδείες «να μην αμαυρωθούν από τη βία». Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Robert Gates είχε συζητήσεις με τον ομόλογό του πρίγκιπα Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ - Χαλίφα.

Νέες διαδηλώσεις και σήμερα στη Λιβύη

Στους 20 νεκρούς ανεβαίνει ο φόρος αίματος από τις ταραχές στη Λιβύη, τη χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στη Βόρειο Αφρική. Σύμφωνα με ιστότοπο της αντιπολίτευσης, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες κατά την «Ημέρα της Οργής» σε 5 πόλεις, ενώ αιματηρά ήταν τα επεισόδια στη Βεγγάζη και στην Μπεγίντα. Επισημαίνεται ότι η πληροφόρηση για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί για τους δημοσιογράφους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, χιλιάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέβηκαν και σήμερα το πρωί στους δρόμους στη Βεγγάζη. Το BBC, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, μεταδίδει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον των διαδηλωτών.

Στην Υεμένη, παράλληλα, όπου οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και μία εβδομάδα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων ανάμεσα σε διαδηλωτές και στην αστυνομία στην πόλη Άντεν της νότιας Υεμένης, ανακοίνωσε νοσοκομειακή πηγή. 

Η αλγερινή κυβέρνηση, επίσης, προκειμένου να κατευνάσει το λαϊκό αίσθημα, δήλωσε ότι αυτόν τον μήνα θα άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα εδώ και 19 χρόνια.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v