Τι αναμένεται από την ομιλία Greenspan

Ο Alan Greenspan θα επαναλάβει την δέσμευση της Fed για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, παρά τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, εκτιμούν οι αγορές, που κρατούν τα βλέμματα στραμένα στην κρίσιμη ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη.

Τι αναμένεται από την ομιλία Greenspan
Εν αναμονή της κρίσιμης ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ στο αμερικανικό Κογκρέσο κινούνται σήμερα οι διεθνείς αγορές.

Οι κινήσεις στα χρηματιστήρια είναι επιφυλακτικές και το δολάριο ανεβαίνει, εκτιμώντας ότι ο Alan Greenspan θα επαναλάβει την δέσμευση της Fed για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, μολονότι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων περιορίζουν την ανάκαμψη και τις προσλήψεις εργαζομένων.

Οικονομολόγοι και πρώην αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι η Federal Reserve οφείλει να διατηρήσει την πολιτική σταδιακής επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής ”παρά τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα στην απασχόληση”, όπως αναφέρουν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg. ”Το σοκ ήταν μεγάλο και θα περάσει ένα σημαντικό διάστημα μέχρι να αρχίσει πάλι η επιχειρηματική κοινότητα να κάνει προσλήψεις.”

Ο 78χρονος Greenspan, που διανύει την πέμπτη θητεία του στην διοίκηση της Fed, θα καταθέσει την ομιλία του για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 17:30 ώρα Ελλάδος.

Η Fed προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου overnight διατραπεζικού δανεισμού κατά 0,25 μονάδες σε κάθε μια από της συνεδριάσεις του Ιουνίου και του Αυγούστου, δηλώνοντας ότι η οικονομική επιβράδυνση και η αύξηση σε ορισμένες παραμέτρους του τιμάριθμου είναι ενδεχομένως παροδική και ότι θα επιμείνει σε ”μετρημένες” αυξήσεις επιτοκίων.

Οι προθεσμιακές αγορές των ΗΠΑ προοιωνίζουν αύξηση κατά 0,25% στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου και ξανά στα τέλη του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v