Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς ιδιωτικοποίηση της Turkish Airlines

Στην ιδιωτικοποίηση της Turkish Airlines προχωρά η κυβέρνηση της Άγκυρας στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Τουρκίας, όπως αποκαλύπτουν οι "Financial Times".

Προς ιδιωτικοποίηση της Turkish Airlines
Στην ιδιωτικοποίηση της Turkish Airlines προχωρά η Άγκυρα μετά την ταχύτατη ανάπτυξη της αεροπορικής εταιρίας και την ανάδειξη της Κωνσταντινούπολης σε κόμβο στις μεταφορές μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Όπως αποκαλύπτουν οι "Financial Times", η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων της Τουρκίας θα έχει επαφές με υποψήφιους συμβούλους για την ιδιωτικοποίηση της Turkish Airlines. Οι "Financial Times" επικαλούνται τραπεζική πηγή και αποκαλύπτουν ότι μεταξύ των υποψήφιων συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας περιλαμβάνονται η Citigroup, η Credit Agricole, η Goldman Sachs, η HSBC, η UniCredit και η UBS.

Το τουρκικό δημόσιο κατέχει ποσοστό 49% στην Turkish Airlines, που αποτιμάται στο 1,62 δισ. δολ., σύμφωνα με το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή. Η Άγκυρα, παράλληλα, προχωρά σε ευρύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πωλήσεις κρατικών μεριδίων σε τράπεζες και εργοστάσια ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση διοδίων.

Η Turkish Airlines έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στην Ευρώπη βάσει του αριθμού των επιβατών, εκμεταλλευόμενη το γεωγραφικό πλεονέκτημα του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, που έχει πλέον αναδειχθεί σε κόμβο transit μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Για το 2010 ανακοίνωσε ζημίες της τάξεως των 23 εκατ. τουρκικών λιρών, οι οποίες όμως αποδίδονται κυρίως σε συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,3 δισ. λίρες το εννεάμηνο του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v