Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί της αρχής συμφωνία στο Ecofin - Reuters

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, υπάρχει επί της αρχής συμφωνία στο Ecofin με τις προτάσεις της Κομισιόν περί ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που δεν διαφέρουν πολύ από το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας του γαλλογερμανικού άξονα

Επί της αρχής συμφωνία στο Ecofin - Reuters
Σε επί της αρχής συμφωνία για ένα ευρύτερο πλαίσιο προώθησης της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης φαίνεται πως καταλήγουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Ecofin που ολοκληρώνεται σήμερα. Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου υιοθετούνται οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες απέχουν ελάχιστα από τις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα περί Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το Reuters, στο προσχέδιο του κειμένου αναφέρεται ότι «το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών καλωσορίζει την πρώτη Ετήσια Έρευνα Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής …για την προώθηση της ευρείας απάντησης της ΕΕ στην οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση».

Οι προτάσεις της Κομισιόν είχαν παρουσιαστεί λίγο νωρίτερα από την γαλλογερμανική πρόταση περί Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας. Βάσει των όσων αποκαλύπτει το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών αν και δεν υιοθετούν την γαλλογερμανικό πρόταση για «φρένο χρέους» με συνταγματική κατοχύρωση της μείωσης του ελλείμματος, συμφωνούν ότι η βιωσιμότητα των χρεών είναι υψίστης σημασίας και πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να μειωθεί περισσότερο από 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, όπως είναι προς το παρόν ο στόχος της ΕΕ.

«Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται επίσης να στηρίξουν την γαλλογερμανική πρόταση για υψηλότερα όρια συνταξιοδότησης» αναφέρει το πρακτορείο.

«Το συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική λιτότητα πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην εξασφάλιση βιώσιμων και επαρκών συνταξιοδοτικών συστημάτων και καλύτερης ευθυγράμμισης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και/η των συντάξεων ως προς το προσδόκιμο ηλικίας»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v