Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη του πληθωρισμού στην Βρετανία στο 4%

Στο 4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Βρετανία τον Ιανουάριο ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας επιρρίπτει ευθύνες για τις πληθωριστικές πιέσεις και στην κυβέρνηση και την αύξηση του ΦΠΑ στο 20%

Εκτίναξη του πληθωρισμού στην Βρετανία στο 4%
Στο 4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Ιανουάριο, ενώ ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησε πως ενδεχομένως να ενισχυθεί περαιτέρω στο 5% μέσα στους επόμενους μήνες.

Επισημαίνεται πως ο επίσημος στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό είναι στο 2% και όπως δήλωσε ο Mervyn King, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενδεχομένως να βρίσκεται άνω του στόχου για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Τα σχόλια αυτά του επικεφαλής της ΒΟΕ διατυπώθηκαν σε ανοιχτή επιστολή του κ. King προς τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne, όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται και στην ενίσχυση του ΦΠΑ στο 20%.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές επισημαίνουν πως πλέον ενδεχομένως να αναθεωρηθούν τα σενάρια για την βρετανική νομισματική πολιτική. Τα επιτόκια της Βρετανίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό στο 0,5% ενώ παράλληλα υπάρχει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 200 δισστερλινών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v