Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Εκτίναξη εισαγωγών κατά 51% τον Ιανουάριο

Και επισήμως, η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ η αύξηση των εισαγωγών κατά 51% (!) που ανακοίνωσε για τον Ιανουάριο υποδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο στην διεθνή οικονομία.

Κίνα: Εκτίναξη εισαγωγών κατά 51% τον Ιανουάριο
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της συνόδου της G20 στο Παρίσι, όπου αναμένεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις στο Πεκίνο για την συνεισφορά του στην διεθνή αναπτυξιακή πορεία, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως πλέον η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και πως λειτουργεί ως πόλος απορρόφησης των ασιατικών εξαγωγών.

Συγκεκριμένα, βάσει των επίσημων στοιχείων της κινεζικής κυβέρνησης, οι εισαγωγές στην Κίνα εκτινάχθηκαν τον Ιανουάριο κατά 51%. Ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την αύξηση του 28% που ανέμεναν οι αναλυτές βάσει δημοσκόπησης του Reuters. Το αποτέλεσμα ήταν η μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας στα 6,5 δισ. δολ., από 13,1 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο και έναν προβλέψεων για πλεόνασμα στα 10,7 δισ. δολ.

Επιπλέον, μετά και την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, επιβεβαιώνεται ότι σε όρους δολαρίου, η Κίνα ήταν το 2010 η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Συγκεκριμένα, η κινεζική οικονομια αποτιμάται στα 5,8789 τρις. δολ. ενώ η ιαπωνική οικονομία αποτιμήθηκε για το 2010 στα 5,4742 τρις. δολ.

Οι εξελίξεις αυτές υποδεικνύουν τον καταλυτικό ρόλο που παίζει πλέον η κινεζική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως επίσης και τις διεθνείς επιπλοκές που έχουν οι ανησυχίες περί υπερθέρμανσης της κινεζικής οικονομίας. Σε αυτό το «μέτωπο» οι εξελίξεις είναι μάλλον ευοίωνες καθώς διατυπώνονται οι πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις ως προς το μείζον θέμα των πληθωριστικών πιέσεων στην Κίνα. Η Central China Securities προέβλεψε σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού, διατυπώνοντας στόχο για τον Ιανουάριο στο 4,9%, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg ανέρχεται στο 5,4%.

Επισημαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει προβεί σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων και αλυσιδωτές αυξήσεις των υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων στην ευρύτερη προσπάθεια πάταξης των πληθωριστικών πιέσεων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v