Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: Ελεύθερες εκλογές υπόσχεται ο στρατός

O αιγυπτιακός στρατός παρενέβη υποσχόμενος κατάργηση του έκτακτου στρατιωτικού νόμου και ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές, ενώ η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο εντείνουν τις πιέσεις μετά το "ανεπαρκές" διάγγελμα Μουμπάρακ.

Αίγυπτος: Ελεύθερες εκλογές υπόσχεται ο στρατός
Έκκληση στους διαδηλωτές να γυρίσουν στα σπίτια τους και στις δουλειές τους απηύθυνε ο στρατός της Αιγύπτου, με τις ένοπλες δυνάμεις να δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν στην κατάργηση του έκτακτου στρατιωτικού νόμου που εφαρμόζεται στη χώρα εδώ και 30 χρόνια. Μετά τη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, κοινοποιήθηκε η ανακοίνωση βάσει της οποίας ο στρατός «επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα αρθεί όταν λήξουν οι τρέχουσες συνθήκες».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο στρατός «θα εξασφαλίσει τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ελεύθερων και έντιμων προεδρικών εκλογών», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στο διάγγελμα Μουμπάρακ και στη μεταβίβαση μέρους της εξουσίας στον αντιπρόεδρο κ. Ομάρ Σουλεϊμάν.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης η ανάγκη να επιστρέψουν οι διαδηλωτές στα σπίτια τους και η χώρα σε κανονικούς ρυθμούς. Ο στρατός «επιβεβαιώνει την ανάγκη να επιστρέψει η κυβέρνηση σε κανονικούς ρυθμούς εργασίας και η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς και διατηρεί τα συμφέροντα και την ιδιοκτησία του μεγάλου μας λαού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι ο ρόλος του στρατού κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμος, καθώς ακόμη και ο κ. Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι ζήτησε την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων για να μη βυθιστεί η χώρα στον εμφύλιο πόλεμο, μετά τη νέα άρνηση Μουμπάρακ να παραιτηθεί. «Η Αίγυπτος θα εκραγεί, ο στρατός πρέπει να σώσει τη χώρα τώρα», δήλωσε ο κ. Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης διπλωμάτης του ΟΗΕ, που ηγείται ενός αντιπολιτευόμενου κινήματος στην Αίγυπτο.

Η απογοήτευση από το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του κ. Χόσνι Μουμπάρακ ήταν μεγάλη. Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ με κάμερες για να παρακολουθήσουν την ιστορική… παραίτηση του Αιγύπτιου Προέδρου. Αντί αυτού, όμως, παρακολούθησαν έναν μακροσκελή λόγο, όπου ο Πρόεδρος δεν έκανε καμία νύξη παραίτησης, αν και δήλωσε ότι μεταβιβάζει τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο κ. Ομάρ Σουλεϊμάν και πως ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Εμφανώς αγανακτισμένος, ο κόσμος άρχισε να πετά παπούτσια στις οθόνες. Λίγο μετά ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε ανακοίνωση, συμμεριζόμενος εμμέσως πλην σαφώς την ίδια απογοήτευση. «Ο αιγυπτιακός λαός ενημερώθηκε ότι θα υπάρξει μεταβίβαση της εξουσίας, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πως αυτή η μεταβίβαση είναι άμεση, ουσιαστική και επαρκής». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το διάγγελμα Μουμπάρακ είναι ανεπαρκές και εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης του Βερολίνου.

Το αιγυπτιακό καθεστώς, πάντως, προσπαθεί να πείσει άπαντες για την αλλαγή. Ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Ουάσιγκτον δήλωσε πως ο κ. Ομάρ Σουλεϊμάν είναι πλέον de facto Πρόεδρος της Αιγύπτου. Ο ίδιος ο κ. Σουλεϊμάν, σε μία απόπειρα αρχηγικής εμφάνισης, προέβη και εκείνος σε τηλεοπτικό διάγγελμα, λέγοντας «στη νεολαία της Αιγύπτου, στους ήρωες, να γυρίσουν στα σπίτια τους και στις δουλειές τους». «Αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή, που απαιτεί από όλους μας να ενωθούμε», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v