Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγχωνεύσεις μαμούθ στα χρηματιστήρια

Κοσμογονικές αλλαγές στα χρηματιστήρια ανακοινώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών. Τα ΝYSE Euronext - Deutsche Borse βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συγχώνευση, ενώ το LSE εξαγοράζει το χρηματιστήριο του Κανάδα.

Συγχωνεύσεις μαμούθ στα χρηματιστήρια
Συνεχίζοντας τον 10ετή κύκλο χρηματιστηριακών συγχωνεύσεων που «διέκοψε» η χρηματοπιστωτική κρίση, δύο κοσμογονικές αλλαγές ανακοινώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών στον διεθνή χρηματιστηριακό χώρο: Η εξαγορά από το London Stock Exchange της TMX Group, και λίγο αργότερα η πιθανή συγχώνευση του NYSE με το Deutsche Borse,

Αργά το απόγευμα, η διαπραγμάτευση των μετοχών του NYSE Euronext και του Deutsche Borse ανεστάλη στις ΗΠΑ και την Γερμανία, αντιστοίχως, μετά από δημοσίευμα ότι οι δύο χρηματιστηριακοί πάροχοι διεξάγουν συνομιλίες για την συγχώνευσή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Der Aktionarsbrief, οι συνομιλίες ανάμεσα στο NYSE και το Deutsche Boerse βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο κι έχει δημιουργηθεί μια εταιρία συμμετοχών η οποία θα καταθέσει προσφορά εξαγοράς στους μετόχους του Deutsche Boerse. Το NYSE Euronext στην συνέχεια θα συγχωνευθεί με αμερικανική θυγατρική της εταιρίας συμμετοχών.

Λίγο αργότερα, οι δύο πάροχοι επιβεβαιώσαν ότι διεξάγουν «προχωρημένες συνομιλίες» για την ενοποίησή τους, αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Εάν ευοδοθεί η συμφωνία, θα δώσει στους μετόχους του DB το 59%-60% του ενοποιημένου ομίλου και στους μετόχους του NYSE το 40%-41%.

Η ενοποιημένη επιχείρηση θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο βάση εσόδων και κερδών. Θα έχει διπλή έδρα, στην Νέα Υόρκη και την Φρανκφούρτη. Πρόεδρος της επιχείρησης θα αναλάβει ο κ. Reto Francioni, CEO του Deutsche Borse σήμερα. Η ένωση προβλέπεται να αποφέρει συνέργειες περίπου 300 εκατ. ευρώ από εξοικονόμηση τεχνολογίας πληροφορικής και υπηρεσιών εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του NYSE Euronext, «η μεταβίβαση θα δημιουργήσει έναν όμιλο που θα είναι Νο1 στις συναλλαγές παραγώγων και την διαχείριση κινδύνου.»

Αν και αναμένεται να δημιουργήσει το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο βάση εσόδων, θα είναι οπωσδήποτε δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση, μετά το Hong Kong Exchanges & Clearing. Η κεαλαιοποίηση του Deutsche Borse ανέρχεται σήμερα στα 15,3 δισ. δολ. ενώ του NYSE Euronext στα 8,7 δισ. δολ.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο αγορές Deutsche Borse και NYSE Euronext διεξήγαγαν συνομιλίες για ενοποίηση και παλαιότερα. Όμως το 2008 οι συνομιλίες κατέρρευσαν, εν μέρει γιατί οι αμερικανικές αρχές δεν ήθελαν να «καπελωθεί» η αμερικανική αγορά με εξαγορά από τον γερμανικό όμιλο, που έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Λίγο νωρίτερα, το London Stock Exchange ανακοίνωσε και επισήμως την εξαγορά της TMX Group, της μεγαλύτερης πλατφόρμας διαπραγμάτευσης του Καναδά, σε μία κίνηση στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση του ρόλου του βρετανικού χρηματιστηρίου.

Στόχος των δύο πλευρών είναι η δημιουργία της μεγαλύτερης πλατφόρμας διαπραγμάτευσης για εισηγμένες μεταλλευτικές εταιρείες και μάλιστα εν μέσω μίας περιόδου με ράλι στις τιμές των μετάλλων. Θα πρόκειται επίσης και για το μεγαλύτερο χρηματιστήριο από πλευράς αριθμού εισηγμένων εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v