Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Θετικό το outlook των τουρκικών τραπεζών

Στο ενδεχόμενο πιθανής αναβάθμισης της αξιολόγησης για την πλειονότητα των τουρκικών τραπεζών μέσα στους επόμενους 18 μήνες αναφέρεται η Fitch Ratings.

Fitch: Θετικό το outlook των τουρκικών τραπεζών
Στο ενδεχόμενο πιθανής αναβάθμισης της αξιολόγησης για την πλειονότητα των τουρκικών πιστωτικών ιδρυμάτων μέσα στους επόμενους 18 μήνες αναφέρεται η Fitch Ratings στην τελευταία έκθεσή της, στην οποία τονίζεται ότι για τις 15 από τις 28 τουρκικές τράπεζες τις οποίες καλύπτει το outlook είναι θετικό.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, σε μια ενδεχόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα υπήρχε αναβάθμιση για τις δύο κρατικές τουρκικές τράπεζες, λόγω της αυξημένης δυνατότητας του κράτους να τις στηρίξει, αλλά και για ορισμένες ξένες, καθώς το μειωμένο ρίσκο μεταφοράς και μετατροπής θα οδηγούσε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης"ΒΒΒ-".

Όπως υποστηρίζει η Fitch, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας θα επιβεβαίωνε επίσης τις βελτιωμένες συνθήκες λειτουργίας των τουρκικών τραπεζών καθώς και το μειωμένο ρίσκο μακροοικονομικής αστάθειας.

Αναφερόμενη στον τουρκικό πιστωτικό κλάδο γενικότερα, η Fitch επισημαίνει πως οι τράπεζες συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τα ισχυρά θεμελιώδη του συστήματος, ενώ θεωρεί ότι ο κλάδος διαθέτει αρκετή κεφαλαιοποίηση, κερδοφορία και υψηλή ρευστότητα. Παράλληλα, πιστεύει πως οι τουρκικές τράπεζες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τη Fitch, αν και το outlook για τις τουρκικές τράπεζες είναι σε γενικές γραμμές ευνοϊκό, θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις το 2011, με βασική αυτήν της μείωσης των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v