Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνει η στάση της Ουάσιγκτον για την Αίγυπτο

Σκληραίνει στάση η Ουάσιγκτον, ζητώντας από τον Ομάρ Σουλεϊμάν τέσσερα βήματα για τον τερματισμό της κρίσης. Στις επάλξεις παραμένουν οι διαδηλωτές, που κατηγορούν τον Μουμπάρακ ότι τους παραπλανά.

Σκληραίνει η στάση της Ουάσιγκτον για την Αίγυπτο
Σκληραίνει η στάση της Ουάσιγκτον προς το καθεστώς Μουμπάρακ και ειδικότερα προς τον αντιπρόεδρο κ. Ομάρ Σουλεϊμάν, με τον Λευκό Οίκο να ζητά την άμεση υλοποίηση 4 μέτρων για τον «τερματισμό της κρίσης» στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, αφορμή για την αλλαγή στάσης του Λευκού Οίκου ήταν η δήλωση του κ. Ομάρ Σουλεϊμάν ότι η άρση του έκτακτου στρατιωτικού νόμου θα αποφασιστεί «βάσει των συνθηκών ασφαλείας», όρος που μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου φέρεται να ανέφερε την Κυριακή πως η χώρα «δεν είναι ακόμη έτοιμη για τη δημοκρατία». «Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Τα μέτρα που ζητά ο Λευκός Οίκος

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζον Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ομάρ Σουλεϊμάν την Τρίτη, την οποία ακολούθησε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την απαίτηση της Ουάσιγκτον για την άμεση εφαρμογή 4 μέτρων:

- Χαλιναγώγηση της συμπεριφοράς του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου και άμεσος τερματισμός των συλλήψεων, των παρενοχλήσεων, των ξυλοδαρμών και της κράτησης δημοσιογράφων και ακτιβιστών.
- Άμεσος τερματισμός του έκτακτου «στρατιωτικού νόμου».
- Διεύρυνση της συμμετοχής στον εθνικό διάλογο ώστε να περιλαμβάνονται περισσότεροι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.
- Πρόσκληση της αντιπολίτευσης ως εταίρου ώστε να δημιουργηθούν από κοινού ο οδικός χάρτης και το χρονοδιάγραμμα για τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι-Μουν τόνισε πως ο αιγυπτιακός λαός είναι αδικημένος και αναμένει «τολμηρές μεταρρυθμίσεις».

Στις επάλξεις παραμένουν οι διαδηλωτές

Η συγκέντρωση της Τρίτης στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο, ήταν η μεγαλύτερη από τις 25 Ιανουαρίου,
την ημέρα της έναρξης των κινητοποιήσεων. Ο λαός της Αιγύπτου δηλώνει ότι δεν υποχωρεί από τις θέσεις του και επιμένει στην άμεση αποχώρηση του κ. Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο κ. Χόσνι Μουμπάρακ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τον σχηματισμό επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος. Μία ημέρα νωρίτερα είχε προαναγγελθεί αύξηση μισθών 15% για περίπου έξι εκατομμύρια εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, καθώς και για τους συνταξιούχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v