Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τούρμπο η τιμή του χαλκού

Σχεδόν καθημερινά η τιμή του χαλκού πραγματοποιεί νέα ρεκόρ. Την προηγούμενη εβδομάδα έσπασε τα $10.000 ανά μ.τ. κα σήμερα τα $10.142, δικαιώνοντας εκείνους που «βλέπουν» ακόμη υψηλότερα, ίσως και στα $12.000.

Τούρμπο η τιμή του χαλκού
Σχεδόν καθημερινά πλέον η τιμή του χαλκού πραγματοποιεί νέα ρεκόρ. Αφού την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε για πρώτη φορά τα $10.000 ανά μετρικό τόνο, σήμερα αναρριχάται στα $10.142 ανά μετρικό τόνο, δικαιώνοντας εκείνους που «βλέπουν» ακόμη υψηλότερα, ίσως και στα $12.000.

Το ήδη θετικό κλίμα βελτιώθηκε από την είδηση της Παρασκευής για την μείωση του ποσοστού της ανεργία στις ΗΠΑ στο 9%. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την σχετική ηρεμία σήμερα στην Αίγυπτο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής πορείας του κόκκινου μετάλλου, που αρκετοί αναλυτές χρησιμοποιούν ως δείκτη για την κατάσταση της διεθνούς αναπτυξιακής πορείας.

Επισημαίνεται, πως η πτωτική πορεία στην τιμή του χαλκού ξεκίνησε με την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας από το τέταρτο τρίμηνο του 2007. Τώρα, οι μεταλλευτικές εταιρείες φαίνεται πως δεν έχουν αναπτύξει την προσφερόμενη πρόσφορα τόσο ώστε να καλυφθεί η ταχύτατα αυξανόμενη ζήτηση.

Η International Copper Study Group, η JPMorgan Securities Ltd. και η Macquarie Bank Ltd. είναι μεταξύ εκείνων που προβλέπουν ότι φέτος θα καταγραφούν μειώσεις στα αποθέματα χαλκού, ενώ αρκετοί αναλυτές όπως εκείνοι της Morgan Stanley και της Bank of America Merrill Lynch έχουν αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις τους για την τιμή του χαλκού.

Η Goldman Sachs Group Inc. διατύπωσε τον Οκτώβριο πρόβλεψη για την τιμή του χαλκόυ στα $11.000 εκτιμώντας μάλιστα ότι θα αγγίξει αυτό το επίπεδο σε έναν χρόνο. Η Standard Chartered Plc προέβλεψε τον Αύγουστο ακόμη πιο μεγάλη ενίσχυση στα $12.000 στην διετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v