Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trichet: Παραμένει ελεγχόμενος ο πληθωρισμός

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έστειλε το μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να πατάξει την δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων, αν και πάντως απέφυγε να υπονοήσει ότι επίκεινται άμεσα αυξήσεις των επιτοκίων.

Trichet: Παραμένει ελεγχόμενος ο πληθωρισμός
Διατηρώντας τον πιο επιθετικό τόνο του ανακοινωθέντος της προηγούμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, έστειλε ισχυρό μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να πατάξει την δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων, αλλά πάντως απέφυγε να υπονοήσει ότι επίκεινται άμεσα αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραθέτει την ομιλία του, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κρατήσει αμετάβλητο στο αρνητικό ρεκόρ του 1% το επιτόκιο του ευρώ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι οι ανοδικές πιέσεις τιμών στην αλυσίδα παραγωγής μπορεί να δυναμώσουν. Τονισε ωστόσο μεσοπρόθεσμα δεν απειλείται η σταθερότητα των τιμών. Η δήλωση αυτή για την απουσία μεσοπρόθεσμης απειλής στην σταθερότητα τιμών, πιέζει σε κάθετη πτώση σχεδόν 1% το ευρώ, που διαμορφώνεται στο 1,3677 δολ.

Ο κ. Trichet δήλωσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο στο ετήσιο ποσοστό του 2,4% από το 2,4% τον Δεκέμβριο, ήταν ευρέως αναμενόμενη, καθώς οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές καθρεφτίζουν το υψηλό κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων.

Αναλυτές τονίζουν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης προσπαθεί να κρατήσει λεπτές ισορροπίες, συγκρατώντας τις προσδοκίες των σωματείων για τον πληθωρισμό (και άρα για τις απαιτήσεις μισθολογικών αυξήσεων) αλλά χωρίς να τρομάξει τους επενδυτές με την «απειλή» επικείμενων αυξήσεων των επιτοκίων. Ο κ. Trichet τόνισε εξάλλου ότι «τα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων της ΕΚΤ είναι τα κατάλληλα».

Ο διοικητής της ΕΚΤ απέδωσε την απόφαση διατήρησης σταθερών, στην ανάγκη στήριξης που εξακολουθεί να έχει η ευρωπαϊκή οικονομία. Αν και εκδηλώνονται ήπιες τάσεις ανάπτυξης, η οικονομία παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις που παρατηρούνται στις αγορές χρήματος και στο χρηματοοικονομικό σύστημα, τόνισε ο τραπεζίτης.

Οσον αφορά την προώθηση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής των κρατών μελών της ευρωζώνης, ο κ. Trichet υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v